18. oktober, 2024

Kampen hjemmefra: Nepalske familier kjemper for sine leiesoldater i Ukraina

Share

Med hundrevis av nepalske borgere fast på slagmarken i Ukraina, øker presset på Nepals regjering om å handle raskt for å sikre deres sikkerhet og retur.

En artikkel publisert i South China Morning Post kaster lys over situasjonen til nepalske familier, som har familiemedlemmer som har endt opp som leiesoldater i Ukraina og kjemper for Russland under farlige forhold. Artikkelen fremhever hvordan løfter om langt høyere lønninger enn hjemme – opptil seks ganger Nepals minstelønn på 130 amerikanske dollar – har lokket hundrevis av menn til frontlinjene, mange under falske forutsetninger.

Rajendra Kapri fra Dhading er en av de mange som har følt myndighetenes manglende engasjement på nært hold. Hans sønn, 22 år gamle Gautam, sluttet seg til de nepalske styrkene i Russland i november og har ikke vært i kontakt med sin familie på nesten tre måneder. Kapri har gjentatte ganger reist over 100 kilometer til Nepals hovedstad, Kathmandu, i håp om å få svar.

Les også: Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 5: Maktskifte og identitetssøk i Sentral-Asia

– Vi er bare forbløffet over at regjeringen ikke har lyttet til oss, forteller han frustrert, understreket av hans deltagelse i flere fredelige protester sammen med dusinvis av andre familier. Disse familiene krever kompensasjon for de drepte og en innsats for å redde andre som er i fare.

Protestene har funnet sted både utenfor regjeringskontorene og den russiske ambassaden, der mange ble arrestert av politiet for å demonstrere i restriksjonsområder. Familier iført svarte pannebånd som et tegn på protest opprettet også et leirskur i Ratna Park, en av Kathmandus travleste kryss, hvor en 17-dagers demonstrasjon nylig ble avsluttet etter løfter fra regjeringen om å imøtekomme deres krav.

Til tross for disse forsikringene, fortsetter usikkerheten å råde blant familiene.

De nepalske mennene, mange drevet av mangel på arbeidsmuligheter hjemme, finner seg nå fanget i en farlig og uholdbar situasjon. Noen visste om risikoen og sluttet seg til russiske styrker frivillig, mens andre hevder de ble lurt til frontlinjen etter å ha blitt lovet jobber innen matlaging og rengjøring. Det er ingen offisiell statistikk over hvor mange nepalske leiesoldater som kjemper for Russland, men de som har klart å flykte og fortsatt befinner seg i Russland, hevder det er mellom 8.000 og 14.700 av dem, og hundrevis har dødd.

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 4: Maktspillet i etniske republikker 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt