Kinesiske firmaer tyr til uoffisielle betalingskanaler for russiske transaksjoner som følge av skjerpet amerikansk sanksjonspolitikk
En produsent av elektriske apparater i Guangdong, Kina, opplever vanskeligheter med å sende varer til Russland, ikke på grunn av problemer med produktene, men fordi kinesiske storbanker strammer inn betalingstransaksjoner av frykt for amerikanske sanksjoner, rapporterer Reuters.
For å kunne få betalinger for sine elektriske varer vurderer det Guangdong-baserte selskapet nå å bruke valutameglere som opererer langs Kinas grense mot Russland, uttalte selskapets grunnlegger Wang, som kun ønsket å bli omtalt ved sitt etternavn.
Den amerikanske regjeringen har pålagt Russland og russiske enheter en rekke sanksjoner siden landet invaderte Ukraina i 2022. Trusselen om å utvide disse sanksjonene til å inkludere kinesiske banker – som USA anklager for å «drive frem» Moskvas krigsinnsats – kjøler ned finansieringen som smører hjulene for selv ikke-militær handel fra Kina til Russland. Dette skaper økende problemer for små kinesiske eksportører, ifølge syv kilder innen handel og bankvirksomhet som er kjent med situasjonen.
Som følge av at kinesiske storbanker trekker seg fra finansiering av transaksjoner relatert til Russland, tyr noen kinesiske selskaper til små banker på grensen og underjordiske finansieringskanaler som pengeformidlere – til og med forbudt kryptovaluta, fortalte kildene til Reuters. Andre har trukket seg helt ut av det russiske markedet.
Store kinesiske banker bruker nå måneder i stedet for dager på å klargjøre betalinger fra Russland, noe som tvinger Wang til å ty til uortodokse betalingskanaler eller krympe sin virksomhet:
– Du kan ganske enkelt ikke drive virksomhet ordentlig ved å bruke de offisielle kanalene, sa han.
Blinken konfronterer Kina om Russland-støtte under nøkkelmøte i Beijing