FN advarer om at handelstvister, krig og klimaendringer fører til dramatisk økning i sult og migrasjon i utviklingsland. Afrika importerer mat for over 800 milliarder kroner i året, mens småbønder får under én prosent av klimabistanden.
Ifølge en ny rapport fra FN rammes Afrika, Asia og Midtøsten stadig hardere av matmangel. Årsaken er en kombinasjon av krig, klimakrise og vedvarende handelsspenninger, skriver Euronews.
– Situasjonen er svært alvorlig, særlig i Afrika og Midtøsten, sier Álvaro Lario, president i IFAD – FNs fond for landbruksutvikling.
Konflikt, klima og handelskrig
– Det er en blanding av konflikter, økonomiske og handelsmessige sjokk, og klimarelaterte kriser som driver denne utviklingen, sier Lario.
Rapporten «State of Food Security and Nutrition in the World 2025», utarbeidet av blant andre FAO, IFAD, UNICEF og WHO, viser at over 20 prosent av Afrikas befolkning – 307 millioner mennesker – opplevde sult i 2024. I Midtøsten var tallet 12,7 prosent, eller over 39 millioner mennesker.
I flere områder har situasjonen utviklet seg til det FN kaller «katastrofenivå»: Gaza, Sør-Sudan, Sudan, Jemen og Haiti.
Les også: Millioner berørt: Det sørlige Afrika på randen av sultkrise etter ekstremtørke
Småbønder under press
Småbønder – definert som de som driver mindre enn to hektar jord – står for én tredjedel av verdens matproduksjon og opptil 70 prosent i Afrika. Likevel lever 80 prosent av dem under fattigdomsgrensen.
– Når folk ikke lenger har et levebrød der de bor, tvinges de til å migrere, sier Lario.
FN anslår at småbønder får under én prosent av klimabistanden, tilsvarende rundt 4 milliarder euro (ca. 46 milliarder NOK) i året, mens behovet er mer enn 70 milliarder euro (ca. 800 milliarder NOK).
Afrika kunne vært selvforsynt
– Afrika importerer mat for 70–80 milliarder euro (820–940 milliarder NOK) hvert år. Kontinentet kunne vært selvforsynt, sier Lario.
Han peker på at 10 millioner unge afrikanere entrer arbeidsmarkedet hvert år, og at landbruket kunne skapt millioner av jobber – ikke bare i produksjon, men også i distribusjon, lagring og eksport.
– Koblingen mellom migrasjon, matsikkerhet og muligheten til å opprettholde matproduksjon lokalt er åpenbar, sier Lario.