New Zealand er verdensledende på solstorm-beredskap, sier tidligere NASA-topp Michelle Thaller.
Thaller, som nylig gikk av etter 27 år i NASA, fremhever Aotearoa (maori navnet på New Zealand) sin nasjonale beredskapsplan for romvær som et globalt forbilde. Dette melder 1news.
New Zealand leder an i verden
Planen ble lansert i 2023 av New Zealands beredskapsmyndighet NEMA og innebærer at strømnettet kan kobles ut i opptil seks dager for å unngå skade under en solstorm.
– Det er noe som kommer til å skje. Vi vil få en direkte treff av en kraftig solstorm i min levetid, men det fantastiske er at man kan beskytte seg – og New Zealand leder an, sa Thaller til TV-kanalen 1News.
Vanskelig å forutsi
Solstormer er et resultat av voldsom aktivitet på solen, som sender ut høyenergiske partikler og plasma – kjent som koronautbrudd – som forstyrrer jordens magnetfelt. Dette kan slå ut strømnett, satellitter, GPS og telekommunikasjon.
Les også: Egenberedskapsuka: Er du forberedt på geopolitiske kriser?
NEMA-rådgiver Tom Wilson advarer om at slike stormer ofte bare gir 10–15 minutter med sikker varsling før de treffer jorden:
– Det gir oss et ekstremt kort beslutningsvindu, påpekte han.
Lang ventetid på reservedeler
Matt Copland fra Transpower, som driver strømnettet, påpeker at skade på kritisk utstyr kan få alvorlige følger: – ”Hvis vi ikke gjør noe og utstyret blir permanent ødelagt, kan det ta 18 måneder eller mer å få nye deler – og hele verden vil trenge det samme.”
Ekstreme hendelser på solen
Bekymringene kommer samtidig med rapporter om et voldsomt solutbrudd den 15. juli, da et filament eksploderte på solens overflate og skapte en 400 000 km lang “ildkløft” i solatmosfæren, ifølge Space.com. Hendelsen ble fanget av NASAs Solar Dynamics Observatory og sendte et massivt koronautbrudd ut i rommet.
– Dette er hendelser som indirekte kan ta livet av tusenvis av mennesker hvis vi mister strøm over lang tid. Vi må være forberedt, understrekte Thaller.
Jorden er nå inne i en topp i solens 11-årige aktivitets-syklus, og risikoen for store stormer er på sitt høyeste frem mot 2026.