15. juli, 2025

Frankrike åpner for samtaler om kolonitidens massakrer i Niger

Share

Frankrike signaliserer at de er åpne for samtaler med myndighetene i Niger om mulig oppreisning for grusomhetene begått under kolonitiden. Over 120 år etter at franske soldater drepte tusenvis i Niger, viser Paris vilje til dialog – men nekter å ta ansvar.

Det går fram av et brev fra den franske FN-delegasjonen som The Guardian har fått tilgang til. Brevet er et svar på en klage fra fire nigeriske lokalsamfunn, etterkommere av ofrene for den brutale «Mission Afrique Centrale» i 1899. Kampanjen omtales som en av de mest voldelige under hele koloniepoken.

– Selv om Frankrike kjente til overgrepene allerede da de skjedde, har ingen av offiserene blitt holdt ansvarlige. Landet har aldri startet noen offisiell granskning, skrev FNs spesialrapportør Bernard Duhaime i klagen.

Massakre og plyndring

I 1899 marsjerte franske kapteiner Paul Voulet og Julien Chanoine med afrikanske soldater gjennom nåværende Niger. Tusenvis av sivile ble drept, landsbyer ble brent og plyndret, og overlevende flyktet til Nigeria.

I Birni-N’Konni alene ble rundt 400 mennesker drept på én dag. Vitneskildringer beskriver hvordan lik ble hengt opp ved inngangene til landsbyer.

– Gravene til noen av de franske soldatene finnes fortsatt i disse områdene, mens ofrene aldri har blitt hedret, sier menneskerettsjuristen Jelia Sané, som bistår de lokale initiativtakerne.

Les også: Den franske fremmedlegionen: Militærperfeksjon gjennom nesten 200 år 🔒

Vil ha gjenstander tilbake

Historielærer Hosseini Tahirou Amadou startet kampanjen i 2014. Han mener det første skrittet må være en offisiell erkjennelse fra Frankrike.

– Først når forbrytelsene blir anerkjent, kan vi snakke om oppreisning. Våre historiske gjenstander ble stjålet og fraktet til Frankrike. Vi krever å få dem tilbake, sier han.

Frankrike har foreløpig ikke mottatt noen formell forespørsel om tilbakeføring av kulturgjenstander eller levninger. I sitt svarbrev viser landet til at internasjonale avtaler ikke kan gis tilbakevirkende kraft.

– De prøver ikke engang å benekte det som skjedde. Men de vil heller ikke erkjenne det, sier Sané.

Den afrikanske unionen har utropt 2025 til «reparasjonsåret». Saken skal behandles i FNs generalforsamling i oktober.

Tordesillastraktaten: Da paven delte verden mellom Spania og Portugal 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt