Nesten 70 prosent sier de føler seg verre etter å ha brukt sosiale medier, viser ny undersøkelse.
Nesten halvparten av britiske ungdommer mellom 16 og 21 år sier de heller ville levd i en verden uten internett. Det viser en fersk undersøkelse utført av British Standards Institution, skriver The Guardian.
Undersøkelsen avdekker at 68 prosent av de spurte føler seg verre etter å ha brukt sosiale medier. Halvparten støtter forslaget om et digitalt portforbud som forbyr bruk av enkelte apper etter kl. 22, mens 46 prosent sier de foretrekker å vokse opp i en verden uten internett.
Skjuler nettbruk og identitet
Flere unge sier de bruker timer hver dag på sosiale medier. Én av fire bruker mer enn fire timer daglig, og mange skjuler hva de gjør.
42 prosent har løyet til foreldre om nettaktiviteten sin. Like mange har løyet om alderen sin, 40 prosent har såkalte «reservekontoer», og 27 prosent har utgitt seg for å være noen andre.
27 prosent har også delt sin egen posisjon med fremmede på nett.
Les også: USA: Silicon Valley inntar makten 🔒
Støtter reguleringer, men etterlyser mer
Et digitalt portforbud har fått økt politisk oppmerksomhet. Storbritannias teknologiminister Peter Kyle har antydet at regjeringen vurderer et slikt tiltak for apper som TikTok og Instagram.
Men Rani Govender, som jobber med barns nettsikkerhet i NSPCC, advarer mot å tro at portforbud alene vil beskytte barn:
– Et digitalt portforbud vil ikke i seg selv fjerne risikoen. Barna blir fortsatt utsatt for skadelig innhold på andre tider av døgnet, sa hun.
Hun mener fokuset må være å gjøre nettsidene tryggere og mindre avhengighetsskapende.
Etterlyser ny lovgivning
Tre av fire svarte at de bruker mer tid på nettet etter pandemien, og mange føler at det har påvirket psyken negativt.
Andy Burrows, leder for den britiske selvmordsforebyggende stiftelsen Molly Rose Foundation, mener unge forstår risikoen de står overfor:
– Det er tydelig at unge både kjenner til farene og ønsker at teknologiselskapene tar ansvar, sa han.
Burrows advarer spesielt mot algoritmer som kan «lede ungdom ned i kaninhull» med skadelig innhold, og etterlyser ny lovgivning som setter barns sikkerhet foran teknologigigantenes interesser.