USA vil denne uken høre hvordan europeiske NATO-land og Canada skal øke forsvarsbudsjettene til 5 prosent av BNP, uttalte USAs nye NATO-ambassadør Matthew Whitaker.
På vei inn i et utenriksministermøte i Tyrkia la Whitaker press på medlemslandene og sa at «5 prosent er vårt tall». Det melder Euronews.
– Vi ber våre allierte om å investere i forsvaret som om de virkelig mener det, sa han og fortsatte:
– Ikke misforstå, dette ministermøtet kommer til å bli annerledes. Fem prosent er ikke bare et tall, det er en nødvendighet for vår sikkerhet.
Vil ha mer enn våpen og ammunisjon
Whitaker åpnet for at deler av målet kan inkludere infrastruktur og cybersikkerhet, men presiserte at fokuset må være militært.
– Det handler ikke bare om missiler, stridsvogner og haubitser. Men samtidig må det være forsvarsrelatert. Det skal ikke være en sekk med alt mulig, sa ambassadøren.
Forslaget innebærer en massiv opptrapping fra dagens mål om 2 prosent, som ble fastsatt da Russlands fullskala invasjon av Ukraina gikk inn i sitt andre år i 2023. Ifølge NATO var det i fjor 22 av de 32 medlemslandene som nådde dette målet.
Les også: Trump og NATO: Ugrunnet frykt i transatlantisk samhold? Trump-rådgiver gir svar 🔒
Trump setter tonen før NATO-toppmøte
President Donald Trump har tidligere truet med at USA ikke nødvendigvis vil forsvare medlemsland som bruker for lite på forsvar. Nå krever han at målet settes til 5 prosent av BNP.
NATO-toppmøtet i Haag 25. juni skal fastsette nye mål for alliansens fremtidige forsvarsutgifter. Nederlands statsminister Dick Schoof antydet nylig at allierte vil forsøke å nå 3,5 prosent i rene militærutgifter, og 1,5 prosent i tilknyttede formål som infrastruktur og datasikkerhet innen 2032.
– Jeg kommer ikke til å bekrefte noen tall, sa NATOs generalsekretær Mark Rutte da han ble spurt om kravet, men la til:
– Det verserer mange rykter nå mens ambassadørene diskuterer hva som skal bli det nye målet.
USA advarer mot proteksjonisme
Whitaker advarte samtidig EU mot å ekskludere amerikanske firmaer i nye industriinvesteringer.
– Hvis man utelukker USA og andre, vil det svekke NATOs evne til å samarbeide, forsinke gjenopprustningen i Europa, gjøre alt dyrere og bremse innovasjon, sa han.
EUs ledere annonserte nylig en satsing på å gjøre Europa mindre avhengig av USA i forsvarsspørsmål, blant annet ved å kjøpe mer våpen og utstyr fra europeiske produsenter.
Amerikansk analytiker om Russland, Ukraina og NATO: – Ta Trump seriøst 🔒