Eksperter avviser at Xi mister grepet, men hevder at korrupsjonsjakten kan skyldes rivalisering innad i militæret.
To av syv medlemmer i Kinas mektige sentrale militærkommisjon (CMC) har blitt fjernet og etterforsket for korrupsjon de siste to årene. Nå spekuleres det i om det foregår en intern maktkamp blant president Xi Jinpings lojale støttespillere, skriver South China Morning Post.
I slutten av april ble CMC-viseleder He Weidong borte fra flere høytstående møter. Det skjer etter at Li Shangfu, forsvarsminister fram til 2023, og ideologiansvarlig Miao Hua, begge har blitt kastet ut av kommunistpartiet etter korrupsjonsanklager.
– Dette handler ikke om at Xi mister kontrollen over militæret, sier en Beijing-basert analytiker som vil være anonym og legger til:
– Tvert imot er det gjennom anti-korrupsjonskampanjen og militærreformen han styrker grepet sitt og utformer PLA etter egne behov.
Xi bryter regler for å beholde de han stoler på
Eksperten viser til at Xi etter partikongressen i 2022 fikk gjennomslag for å beholde general Zhang Youxia, selv om han var over aldersgrensen på 68 år.
– Det viser at Xi har full kontroll over militære utnevnelser. Sammenlignet med Jiang Zemin og Hu Jintao har han en langt sterkere posisjon, selv om han ikke matcher Mao eller Deng, sier analytikeren.
Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒
Han peker også på Xis bakgrunn som sønn av revolusjonsveteranen Xi Zhongxun og hans tid som sekretær for tidligere forsvarsminister Geng Biao.
Maktrivalisering i kulissene
Ifølge kilder nært Kommunistpartiet er det intern konkurranse blant generalene som kan forklare de harde tiltakene.
– De er alle Xi-lojalister, men det betyr ikke at de ikke slåss om posisjoner. Neste partikongress nærmer seg, og kampen om toppvervene i CMC er i gang, sier analytikeren.
I februar lanserte PLA en ny lojalitetskampanje for å få offiserer til å «tro på og følge Xis militærtenkning».
– Vil bare styrke disiplinen
Deng Yuwen, tidligere redaktør i Kommunistpartiets tidsskrift, mener at rensingen ikke vil svekke kampkraften.
– Tvert imot: De nye lederne vil jobbe enda hardere for å imponere Xi. De må bevise at de duger, sier han.
Zeng Zhiping, militæranalytiker ved Nanchang Institute of Technology, sier at Kina bør gå dypere i etterforskningen.
– Dersom man vil ha en renere hær, må man også granske rekruttering, innkjøp og opprykk. Reglene må være tydeligere og mer gjennomsiktige, sier han.
Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒