Ungarns og Slovakias statsministre advarer mot å endre EUs krav om enstemmighet, som i dag lar dem blokkere Ukrainas medlemskap.
Ungarns statsminister Viktor Orban og Slovakias statsminister Robert Fico advarte 28. april mot forslag om å fjerne enstemmighetsregelen i EU, ifølge bne IntelliNews.
De to lederne, kjent som EUs mest Kreml-vennlige statsledere, har lenge motsatt seg Ukrainas forsøk på å bli EU-medlem, og har blokkert flere støttepakker til Kyiv. De har brukt kravet om enstemmighet som effektivt gir dem vetorett.
Vekker uro i Brussel
EU står under sterkt press etter at Trump-administrasjonen i USA har trukket seg tilbake fra å støtte Ukraina. Dermed kan ansvaret for å finansiere og forsvare landet havne i EUs fang.
Ungarn har truet med å blokkere all fremtidig bistand til Ukraina, og flere medlemsland leter nå etter måter å omgå vetoene på. En mulighet er å bruke artikkel 7 i EU-traktaten, som kan frata et medlemsland stemmerett dersom det bryter EUs grunnleggende verdier.
Likevel er dette juridisk komplisert, siden også Slovakia måtte stemme for en slik straff, noe som gjør utfallet usikkert.
Les også: Toje om EU og realpolitikkens brutale retur: – Europa vil gradvis bli mer mørkeblått og kaotisk 🔒
Orban: – Vil true vår suverenitet
Under et besøk i Bratislava 28. april understreket Orban viktigheten av enstemmighet.
– Enstemmighet i utenrikspolitikken kan ikke fjernes, for da fratar vi medlemslandene suvereniteten deres, sa Orban ifølge AFP, og advarte:
– Tenk om det ikke var krav om enstemmighet… hvis noen land ikke kunne representere sine egne interesser, kunne vi bli dratt inn i en krig
Fico støttet Orbans advarsel og uttalte:
– Å fjerne vetoretten er et steg mot å avskaffe hele EU. Ikke ta skritt som kan føre til unionens ødeleggelse.
Han oppfordret samtidig de store EU-landene til å «lytte til oss».
Splittelse i spørsmålet om flertallsavstemning
Presset for å reformere EUs beslutningsprosesser øker, spesielt på områder som utvidelse, sanksjoner og utenrikspolitikk. Ifølge EUs utvidelseskommissær Marta Kos støtter nå 14 av de 27 medlemslandene en overgang til kvalifisert flertallsavstemning.
Men også en slik endring krever enstemmighet, noe som gjør utsiktene til reform usikre.
Ungarn fratatt vertsrolle for EU-toppmøte grunnet Orbáns «fredsdiplomati» 🔒