Estiske myndigheter uttrykker bekymring for Russlands militære opprustning med øye mot en fremtidig konflikt med NATO.
Ifølge en artikkel publisert i Foreign Policy, kommer det frem at estiske tjenestepersoner advarer om at Russland er i ferd med å bygge opp sin militærmakt for en potensiell fremtidig konflikt med NATO i løpet av det neste tiåret. To år etter at fullskalainvasjonen av Ukraina ble innledet, er det tydelig at Kreml er i gang med å restrukturere og utvide de russiske militærstyrkene. Dette skjer i forventning om en mulig konflikt med NATO innen de neste ti årene, ifølge Estlands sjef for utenriks- og militæretterretning i et intervju gitt på onsdag.
Mot forventningene om en rask seier over den ukrainske hovedstaden Kyiv, avdekket krigens første måneder alvorlige mangler ved Russlands militære strategi. De russiske styrkene, dårlig utstyrt og forberedt, møtte uventet sterk motstand fra Ukrainas væpnede styrker. Dette førte til at både eksperter og offisielle stemmer raskt stemplet den russiske hæren som ineffektiv.
Les også: Vil bruke russiske penger på våpen til Ukraina
Til tross for disse tidlige tilbakeslagene, viser nyere utviklinger at president Putin fremstår stadig mer selvsikker. Med sin hovedpolitiske rival ut av bildet, stagnerende amerikansk militærstøtte til Ukraina og en russisk økonomi som tilpasser seg krigstilstanden, ser Russland ut til å justere kursen. «Alt går mer eller mindre etter planen igjen for Russland,» uttalte Kaupo Rosin, direktør for den estiske utenriksetterretningstjenesten (EFIS), under et møte i Washington.
Russlands militære ledere ser ut til å ha tatt lærdom av de innledende feilene i krigen og tilpasser seg med uvanlig hastighet. Dette tyder på en overgang til en mer fleksibel og lærende organisasjonsform i det russiske militæret. Dette er en anerkjennelse av Ukrainas styrker som har vist en imponerende evne til innovasjon og teknologisk tilpasning på slagmarken, som har gitt dem en fordel over den større og bedre utstyrte russiske motstanderen.
Ifølge Rosin har Russland tradisjonelt løst sine militære utfordringer gjennom overlegen styrke og masse, en tilnærming som synes å fortsette. Det antydes at reformer innen de russiske væpnede styrkene vil lede til en hær med lav teknologisk standard, men med betydelig ildkraft og artilleri, lik den sovjetiske modellen.
Videre har den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu offentliggjort planer om å øke landets militærpersonell med 30 prosent til 1,5 millioner innen 2026, som signaliserer en klar intensjon om militær opptrapping. Dette understøttes av økte militærutgifter, hvor forsvar nå vil utgjøre en tredjedel av statens totale utgifter, og våpenprodusenter oppfordres til kontinuerlig produksjon.
Med Finland og Sverige sin nylige inntreden i NATO, som øker alliansens grense mot Russland betydelig, kan dette tyde på en ytterligere opptrapping og militær styrkeoppbygging fra Russlands side. «Den konkrete oppgaven er å sikre Ukrainas suksess i denne krigen, ettersom Europas fremtid i stor grad avhenger av utfallet,» understreker Rosin, som peker på den kritiske viktigheten av et positivt utfall av krigen for regionens stabilitet og sikkerhet.
Macron slår alarm: En russisk seier i Ukraina truer Europas fremtid