Utenriksminister Abbas Araghchi: – Direkte forhandlinger med USA er meningsløse, men vi er fortsatt åpne for diplomati.
Iran er villig til å gjennomføre indirekte samtaler med USA gjennom en tredjepart, men ser ingen mening i direkte forhandlinger så lenge trusler og motstridende signaler preger amerikansk politikk. Det sa Irans utenriksminister Abbas Araghchi under en markering av det persiske nyttåret i Teheran 5. april, ifølge Irans utenriksdepartement, skriver bne IntelliNews.
– I prinsippet er direkte forhandlinger med en part som stadig truer med maktbruk i strid med FNs charter, og som kommer med selvmotsigende uttalelser, meningsløse, sa Araghchi.
– Likevel er vi fortsatt forpliktet til diplomati og åpne for å prøve veien via indirekte samtaler.
Oman som mellomledd
Iran har tidligere benyttet tredjeland som kanal til USA, og denne gangen skal Oman spille en slik rolle. Ifølge bne IntelliNews kan Iran åpne for direkte samtaler, men kun dersom USA oppfyller krav som å oppheve sanksjonene og frigi iranske midler som er fryst i USA og Sør-Korea.
Araghchi understreket at det foreløpig ikke er holdt noen nye forhandlingsrunder, og kommenterte saken også etter et møte med nasjonalforsvarskomiteen i det iranske parlamentet.
– Ingen forhandlingsrunde er ennå gjennomført, sa han til journalister 6. april, ifølge det iranske studentnyhetsbyrået ISNA.
Les også: Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒
Trumps trusler og Omani-kanalen
USAs president Donald Trump har ved flere anledninger bedt Iran gå i dialog om sitt atom- og rakettprogram, og har samtidig truet med militære tiltak om Iran nekter. I mars skal Trump ha sendt et brev til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, og Iran svarte senere samme måned via Oman. Det er uklart hva som sto i brevene, men lekkasjer tyder på at Iran kun er villig til å diskutere atomprogrammet – og det indirekte.
Araghchi pekte på at Iran tidligere hadde vist velvilje ved å følge opp flere frivillige tiltak i tråd med atomavtalen fra 2015 – før USA ensidig trakk seg fra avtalen.
– Nå, med erfaringen fra dette, er vi klare til å gjenoppta en dialog om vårt atomprogram og sanksjonslettelser, basert på en logikk om tillitsskapende tiltak, sa han.
Fransk møte vekker reaksjoner
Da han ble spurt om en amerikansk senators påstand om at Trump ønsker en avtale med Iran etter modell fra Libya i 2003, svarte Araghchi kontant:
– Det kan de få se i drømmene sine.
Han kommenterte også rapporter om at Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til et møte med forsvars- og sikkerhetseksperter om Iran.
– Hvis de går videre med noe slikt, vil vi anse dem som medskyldige i ethvert angrep mot vårt land, sa Araghchi.
Det amerikanske nettstedet Axios rapporterte at Det hvite hus vurderer Irans forslag om indirekte samtaler alvorlig. Trump uttalte derimot at direkte samtaler ville vært bedre – og hevdet at Iran er villig til å snakke direkte.