28. september, 2024

Hiver seg inn i kampen om Nato-toppjobb

Share

Nederlands statsminister Mark Rutte er favoritt blant USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland som Natos neste generalsekretær.

Valget av generalsekretær krever imidlertidig enstemmighet blant forsvarsalliansens medlemsland. Ungarn har flagget at de ikke støtter Rutte, og viser til Ruttes påstått uvennlige behandling av Ungarn under hans statsministerperiode.

Nå lanserer Romanias sittende president Klaus Iohannis sitt kandidatur til å overta som generalsekretær etter nåværende Jens Stoltenberg.

Hvis han lykkes, blir Iohannis den første Nato-sjefen fra et tidligere østblokkland, altså et land som frem til 1991 lå under Sovjetunionens innflytelsessfære. Iohannis forsikrer at han ikke kommer til å være mindre hard mot Moskva enn forgjengeren, og lover å sikre at Ukraina «seirer i sin eksistensielle kamp» mot Russland.

Iohannis står imidlertid overfor utfordringer, idet de fire største Nato-maktene, nemlig USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, allerede har uttrykt støtte til Rutte.

Iohannis kritiserer indirekte Rutte for Nederlands manglende vilje til å møte Natos mål om at minst to prosent av brutto nasjonalprodukt skal brukes på forsvar og fremhever behovet for fornyelse og tilpassing innenfor alliansen, særlig med tanke på digital transformasjon og investering i innovasjon, gjengir Politico.

Hvorfor amerikanere burde bli skremt av Mark Rutte som NATOs generalsekretær

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt