8. februar, 2025

Baltikum kobler seg fra Russland – innlemmes i EU-strømnett

Share

De baltiske landene forbereder seg på å koble seg fra Russlands strømnett, en forbindelse som har eksistert siden 1950-tallet.

Overgangen til EU-nettet skjer samtidig som sikkerhetssituasjonen i regionen skjerpes etter sabotasje av undersjøiske kabler, melder Reuters.

Overgangen til EU-strømnettet skjer i dag, den 8. februar og strømnettet synkroniseres i løpet av helgen.

Overgang til EU-nettet

Estland, Latvia og Litauen vil koble seg fra det russiskdominerte IPS/UPS-nettverket natt til lørdag. Etter siste tester planlegges full synkronisering med EUs strømnett søndag.

Planene om frakobling har vært diskutert i flere tiår, men fikk fart etter Russlands annektering av Krim i 2014. Siden 2018 har de tre landene investert nesten 1,6 milliarder euro, hovedsakelig gjennom EU-midler, for å oppgradere sine strømnett.

For Russland betyr dette at eksklaven Kaliningrad mister forbindelsen til sitt hovednett og må drifte strømforsyningen på egen hånd. Kreml har brukt rundt 100 milliarder rubler på å forberede seg, inkludert bygging av flere gasskraftverk.

– Vi har tatt alle nødvendige tiltak for å sikre en stabil og pålitelig strømforsyning, uttalte en talsperson for Kreml.

Sikkerhetsutfordringer og sabotasje

Siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har Estland, Latvia og Litauen støttet Kyiv og samtidig stengt for kjøp av russisk elektrisitet. Landene ser overgangen til EU-nettet som et viktig sikkerhetstiltak.

– Å koble oss fra Russland gjør oss ikke mer sårbare, tvert imot, det gjør oss tryggere, sa Litauens energiminister Zygimantas Vaiciunas til Reuters.

– Truslene avtar ikke i slike situasjoner. Vi forbereder oss på alle eventualiteter, inkludert de mest ekstreme scenariene, tilføyde han.

Regionen har opplevd flere mistenkelige hendelser med skade på undersjøiske strømkabler, telekommunikasjonslinjer og gassrør mellom Baltikum, Sverige og Finland. Etterforskning tyder på at skip, blant annet en russisk oljetanker, kan ha slept ankre langs havbunnen og forårsaket skadene. Russland avviser enhver innblanding.

Bekymringer for ny infrastruktur

Eksperter advarer om at baltisk strømnett nå blir enda mer avhengig av sjøkabler og tilkoblinger til Polen.

Les også: Baltikum kobler seg fra Russlands strømnett

– Skade på infrastrukturen er hovedbekymringen. Det er her de største risikoene ligger, sa ICIS-analytiker Stefan Konstantinov til Reuters.

Polen anser forbindelsen til Litauen som særlig kritisk.

– Vi beskytter denne forbindelsen for enhver pris, uttalte en talsperson for den polske nettoperatøren PSE.

De baltiske landene har økt sikkerhetstiltakene rundt energiinfrastrukturen etter Estlink 2-hendelsen i desember. Polen og Baltikum har satt inn marinefartøyer, spesialpoliti, patruljebåter og helikoptre. NATO har også styrket nærværet med fregatter, fly og marine droner.

Litauen har gjennomført militærøvelser for å beskytte sin strømforbindelse til Polen. Dersom både sjøkabler og landforbindelser skulle skades, må de baltiske landene starte opp eldre gass- og oljekraftverk, noe som kan føre til kraftig prisøkning.

Forberedt på strømbrudd

Baltiske strømleverandører har lagt planer for å sikre en stabil overgang. Litauens energidepartement har utarbeidet tiltak der store industribedrifter kan kobles fra nettet midlertidig for å sikre forsyning til husholdninger og kritiske tjenester.

Latvias president Edgars Rinkevics understreket at situasjonen er under kontroll, men at enkelte utfordringer kan oppstå:

– Vi blir ikke strømløse, men slike hendelser kan skape utfordringer for forbrukere og næringsliv, sa han.

Samtidig viser rapporter fra Estlands allmennkringkaster ERR at salget av dieselgeneratorer økte tidoblet i januar, noe som tyder på offentlig bekymring.

– Strømbrudd er lite sannsynlig, men vær forberedt på kortvarige avbrudd, sa den estiske regjeringen i en uttalelse.

Transnistria fryser i selvdestruktiv lojalitet til Russland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt