Politiet brukte makt mot demonstranter som forsøkte å blokkere hovedveien i den georgiske hovedstaden.
Over 20 personer, inkludert flere opposisjonsledere, ble arrestert under en pro-EU protest i Tbilisi den 2. februar, melder bne IntelliNews. Politiet slo hardt ned på demonstranter som forsøkte å blokkere en viktig gjennomfartsvei i den georgiske hovedstaden.
Blant de arresterte var opposisjonspolitikere Gigi Ugulava, Nika Melia, Badri Grigalashvili, Giorgi Kirtadze og Tengo Tevzadze. Også flere aktivister og vanlige borgere, inkludert en mindreårig, ble pågrepet.
Sammenstøt med politiet
Demonstrantene hadde latt seg inspirere av lignende aksjoner i Serbia og forsøkte å lamme trafikken for å rette oppmerksomhet mot kravene om nyvalg og løslatelse av over 50 personer arrestert under tidligere protester. Protestene har pågått daglig siden 28. november, etter at regjeringspartiet Georgian Dream (GD) kunngjorde at EU-forhandlingene ble utsatt til 2028.
Les også: Politivold og rettighetsbrudd fordømt i Georgia
Politiet svarte med en massiv tilstedeværelse, inkludert opprørspoliti og spesialstyrker. Det brøt ut voldsomme sammenstøt da demonstranter forsøkte å ta seg ut i veien. Ifølge TV Pirveli ble minst fem personer sendt til sykehus etter å ha blitt slått av politiet, inkludert inne i umerkede varebiler.
Nye lover kriminaliserer blokkering av trafikk
Dagen før protesten vedtok myndighetene en ny forskrift som definerte hovedveien som «strategisk infrastruktur». Dette innebærer at blokkering av veien kan straffes med opptil fire år i fengsel, og opptil 15 år dersom handlingen vurderes å ha tilknytning til terrorisme.
Blant de arresterte var Nika Melia, en av lederne for den pro-vestlige koalisjonen Coalition for Change. Han ble pågrepet etter en konfrontasjon med politiet, men ble løslatt mot kausjon morgenen etter. Ifølge Interfax fortalte Melia at han ble sparket av en politimann mens han satt i håndjern på politistasjonen.
– Jeg har aldri sett slike aggressive folk, sa han om politiets opptreden.
Politiet gikk også til angrep på journalister under protesten. Kameramannen Nika Kokaia fra TV Pirveli ble skadet da politiet forsøkte å ødelegge utstyret hans. Programlederen Dea Mamiseishvili fra Mtavari-kanalen ble slått og fratatt telefonen sin mens hun filmet en politimann som sparket en demonstrant.
Internasjonal fordømmelse
Georgias ombudsmann, Levan Ioselieni, reagerte kraftig på voldsbruken:
– Opptakene som sirkulerer viser uakseptabel maktbruk fra politiet mot borgere, journalister og politikere, uttalte han.
Den georgiske menneskerettighetsgruppen Social Justice Centre (SJC) advarte mot at politiets vold nå har blitt «normalisert praksis»Geor.
– Bildene viser en totalt ukontrollert maktbruk som ikke handler om å opprettholde orden, men å straffe innbyggerne, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.
EUs høyrepresentant for utenrikssaker, Kaja Kallas, reagerte kraftig på hendelsene i Tbilisi:
– Den brutale undertrykkelsen av fredelige demonstranter, journalister og politikere er uakseptabel, skrev hun på X.
– Georgia lever ikke opp til forventningene til et kandidatland. EU står med det georgiske folket i deres kamp for frihet og demokrati.