27. januar, 2025

Kroatiske butikker nesten tomme etter boikott mot høye priser

Share

En storstilt boikott mot høye priser førte til tomme butikker over hele Kroatia den 24. januar. Kampanjen, som ble organisert via sosiale medier, oppfordret innbyggerne til å avstå fra kjøp for en dag for å presse myndigheter og forhandlere til handling.

Kroatiske butikker sto nesten tomme den 24. januar da en landsomfattende boikott av høye priser ble gjennomført, melder bne Intellinews. Kampanjen, som ble spredt via sosiale medier, hadde som mål å legge press på myndigheter og detaljhandelen for å bekjempe de økende prisene.

Allerede tidlig på dagen ble det meldt om en betydelig nedgang i antall kunder over hele landet.

– Den første forbrukerboikotten startet i dag tidlig … Vi mottar rapporter fra alle kanter. Tomme og halvfulle parkeringsplasser, bare noen få kunder i butikkene, og noen som rusler rundt der, skrev Facebook-gruppen Halo, inspektore.

– Boikotten er en kraftig beskjed til dem som hittil ikke har gjort noe for å bekjempe inflasjonen og de ville prisene, la arrangørene til.

Høye priser bekymrer kroatene

Kroatia gikk inn i 2025 med en av de høyeste inflasjonsratene i EU. Ifølge Eurostat steg landets harmoniserte konsumprisindeks (HICP) til 4,5 prosent i desember 2024, opp fra 4,0 prosent i november. Bare Ungarn og Romania hadde høyere inflasjon. Til sammenligning hadde Irland og Italia mye lavere inflasjon på henholdsvis 1,0 prosent og 1,4 prosent.

Ifølge Kroatias statistiske byrå (DZS) steg konsumprisindeksen (CPI) med 3,4 prosent på årsbasis i desember.

Til tross for myndighetenes optimisme om at prisene vil synke, fortsetter de økende levekostnadene å belaste kroatiske husholdninger, spesielt innen mat, alkoholholdige drikkevarer og tobakk.

Visestatsminister og finansminister Marko Primorac sa til parlamentet den 15. januar at regjeringen er «svært bekymret» for inflasjonen.

– Vi forstår at det fortsatt er borgere som sliter med å få endene til å møtes, sa Primorac som svar på et spørsmål fra Sanja Radolovic fra opposisjonspartiet SDP om tiltak mot «grådigflasjon» hos utenlandske butikkjeder.

Primorac påpekte at regjeringen har innført tiltak som pristak på energi og redusert moms på gass og oppvarming. Han viste til at inflasjonen har falt fra over 13,5 prosent i november 2022 til under 3 prosent i 2024.

Les også: Økonomi i fokus: Kroatia

Matpriser skaper misnøye

For mange kroater med noen av de laveste inntektene i EU, merkes prisøkningene sterkt. Mat utgjør en betydelig del av husholdningsbudsjettene, og stigende priser har tvunget mange til å kutte ned på kjøtt og velge billigere alternativer. Likevel har til og med basisvarer blitt uoverkommelige for enkelte.

Innføringen av euro i januar 2023 har også vært kontroversiell. Mange mener den har bidratt til prisøkninger, og peker på at dagligvarer er billigere i Slovenia, til tross for høyere inntekter der.

Økonomiminister Ante Susnjar har oppfordret kroatene til å stille butikkene til ansvar og boikotte dem som fortsetter å øke prisene. Regjeringen har innført prisfrys og lavere moms, men erkjenner at tiltakene har begrenset effekt.

Landbruksdepartementets statssekretær Tugomir Majdak uttalte til HTV News den 21. januar at regjeringen arbeider med å utvide listen over produkter med fastsatte priser.

– Vi ber butikkjedene om å opptre rettferdig, for prisnivået vårt er ikke på europeisk nivå, sa Majdak i en pressemelding.

Politiske konsekvenser

Den økonomiske krisen har ikke bare påvirket husholdningene, men også den politiske situasjonen. Statsminister Andrej Plenkovic står overfor økende press, både på grunn av inflasjonen og en rekke korrupsjonsskandaler.

Opposisjonen har kritisert regjeringens håndtering av prisstigningen og skandalene som har rammet flere av Plenkovics nærmeste medarbeidere.

Visestatsminister Josip Dabro trakk seg nylig etter at en video viste ham skyte fra en bil i fart. Dette skjedde kort tid etter at den tidligere helseministeren ble arrestert for korrupsjon.

Den sittende presidenten Zoran Milanovic slo den regjeringsstøttede kandidaten Dragan Primorac i valget, noe som viser økt misnøye blant velgerne. Mens Milanovic og Plenkovics HDZ-regjering går inn i en ny periode med vanskelig samarbeid, vil den økende frustrasjonen over høye priser legge ytterligere press på regjeringen.

Montenegro og Kroatia i strid om EU-medlemskap: Politiske og historiske byrder skaper konflikt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt