23. januar, 2025

Storbritannia vil bygge flere strømimportkabler

Share

Storbritannia planlegger å bygge flere undersjøiske strømkabler til EUs kraftnett for å unngå strømmangel som følge av økt avhengighet av ustabile fornybare energikilder.

Den britiske energiregulatoren Ofgem har godkjent planene for de omstridte LionLink- og Nautilus-kablene, til tross for sterk lokal motstand mot de store omformerstasjonene og kabelsystemene som vil bli bygget der de kommer i land. Dette meldte The Telegraph tidligere i november.

Kablene vil koble Storbritannia til nederlandske og belgiske vindparker, i tillegg til eksisterende forbindelser til fransk kjernekraft og norsk vannkraft.

En annen planlagt kabel, Tarchon, vil forbinde Storbritannia med det tyske kraftnettet via en 610 kilometer lang rute mellom East Anglia og Niederlangen i Niedersachsen. NeuConnect, en annen forbindelse til Tyskland, er allerede under bygging.

Tysklands utfordringer med dunkelflaute

Det tyske begrepet “dunkelflaute” har fått økende oppmerksomhet i internasjonale nyheter. Det beskriver perioder med overskyet og vindstille vær, noe som understreker sårbarheten i fornybar kraftproduksjon. Tyskland opplever for tiden en forlenget dunkelflaute med store konsekvenser for seg selv og nabolandene i Europa.

Situasjonen fikk oppmerksomhet forrige uke da strømproduksjonen fra fornybare kilder falt dramatisk, og engrosprisene på kraft økte kraftig. Prisene nådde opptil 1000 euro per megawattime, det høyeste nivået på 18 år.

Norge er særlig berørt, ettersom landet i fjor leverte 43 prosent av Tysklands gass og er en av de største kildene for strømimport. Den norske energiministeren Terje Aasland uttrykte seg sterkt i Financial Times:

– Det er en fullstendig dritt situasjon.

Renegotiering av energiforholdet til EU ser nå ut til å bli et valgtema i Norge, ifølge en EU-ambassadør i Oslo, som beskriver det som “et avgjørende øyeblikk for EU-Norge-relasjonene.”

Sveriges energiminister Ebba Busch var enda tydeligere i sin kritikk:

– Tysklands energisystem fungerer ikke.

Les også: Tyske strømpriser høyest i Europa, 70 prosent over snittet – Ungarn lavest

På sosiale medier utdypet hun:

– Det er et resultat av nedleggelsen av kjernekraft. Når det ikke blåser, får vi høye strømpriser.

Hun understreket at hvis Tyskland kunne produsere mer elektrisitet, ville prisene holdt seg lavere for alle.

Tysk-britiske historiker og forfatter Katja Hoyer påpeker til Unheard at Tyskland må innse realiteten om at billig, ren og pålitelig energi ikke oppnås ved å innta en moralsk overlegen posisjon.

– Det er på tide at Tyskland våkner opp til virkeligheten. Med snarlige valg i februar 2025 er dette en ideell mulighet til å revurdere tidligere feil, spesielt utfasingen av kjernekraft, sa hun og la til:

– Hvis den neste regjeringen i Berlin fortsetter i samme spor som forgjengerne, risikerer Tyskland ikke bare stabiliteten i sin egen energiforsyning, men også forholdet til sine europeiske naboer.

Lokal motstand mot prosjektene

LionLink vil forbinde Nederland og deres offshore vindparker med Storbritannia, med en kapasitet på 1,8 gigawatt (GW), tilsvarende to britiske kjernekraftverk. Omformerstasjoner vil bygges i utkanten av Saxmundham i Suffolk, mens en ny transformatorstasjon vil bli etablert i nærliggende Friston.

Nautilus-prosjektet, med en kapasitet på 1,4 GW, vil koble Belgia til Storbritannia. Etter sterke protester fra lokalbefolkningen i Suffolk, er det besluttet at kabelen i stedet skal komme i land på Isle of Grain i Kent.

Stor import av kraft

Storbritannia har ni operative interconnectors, inkludert tre til Frankrike og én til hvert av Nederland, Belgia, Norge og Danmark.

Ifølge National Energy System Operator ble det i perioden januar til september importert rekordhøye 26,3 terawattimer strøm. Frankrike, med sitt omfattende kjernekraftverk, har vært den viktigste leverandøren.

Ben Wilson, president i National Grid Ventures, understreker behovet for de nye prosjektene.

– Etterspørselen etter elektrisitet vil dobles i løpet av de neste 25 årene. Sammen vil LionLink og Nautilus ha kapasitet til å forsyne 4,2 millioner britiske hjem med ren, sikker og fornybar energi, og samtidig redusere klimagassutslipp, sa han.

Verdensrekord i strømprisøkning

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt