7. januar, 2025

Bosniske krigsforbrytelser: Ti tiltalt for overgrep mot serbiske fanger under Bosnia-krigen

Share

Ti tidligere offiserer og soldater fra den bosniske hæren er tiltalt for krigsforbrytelser mot serbiske sivile og krigsfanger i Hrasnica-området under Bosnia-krigen 1992–95.

Den bosniske statlige påtalemyndigheten kunngjorde fredag at ti tidligere offiserer og soldater fra den bosniske hæren er tiltalt for alvorlige overgrep mot serbiske fanger i Hrasnica i Ilidza kommune, like utenfor Sarajevo. Dette melder Balkan Insight.

– De er anklaget for overgrep mot omtrent 100 serbiske sivile, inkludert kvinner, eldre og mindreårige, som ble ulovlig holdt i leirer og andre interneringsfasiliteter i Hrasnica-området opplyste påtalemyndigheten i en pressemelding.

– De er også tiltalt for overgrep mot serbiske fanger som ble tvunget til å utføre arbeid i krigssoner, hvor mange ble påført dødelige skader eller drept av vaktene, står det videre i pressemeldingen.

De tiltalte

Blant de tiltalte er Enes Zukanovic, Fikret Prevljak, Emir Redzovic, Vahid Aladjuz, Rasim Okeric, Mustafa Gegaj, Mujo Vatres, Vahid Muharemovic, Mirsad Tuzlak og Senahid Godinjak.

Ofrene kom fra områdene Hrasnica, Butmir og Sokolovic-Kolonija, opplyser påtalemyndigheten.

Tiltale for forbrytelser mot menneskeheten

I en annen sak fredag kunngjorde påtalemyndigheten at Dragoljub Gligic, kjent som Gliga, er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Prijedor-området i 1992.

Som kommandør for en politienhet ved den offentlige sikkerhetsstasjonen i Prijedor skal Gligic, sammen med andre fra hæren, politiet og Ljubija-krisestaben, ha deltatt i ulovlige pågripelser, tortur og drap på rundt 120 bosniske sivile menn i områdene Miska Glava og Ljubija.

– Gligic er også tiltalt for tortur og drap i landsbyen Brda og byen Prijedor, heter det i tiltalen.

Les også: Risikoen for en ny krig Bosnia øker

Bosnia-krigen var preget av omfattende overgrep fra alle sider, og rettsprosesser fortsetter nesten tre tiår etter konfliktens slutt.

Franske og norske FN-soldater i Sarajevo

Franske fredsbevarende styrker under FN-operasjonen UNPROFOR (United Nations Protection Force) patruljerte Sarajevo under den langvarige beleiringen. Den 15. april 1995 ble flere franske soldater angrepet av serbiske styrker, noe som resulterte i tap av liv blant FN-soldatene.

FNs rolle i Bosnia-krigen var ofte gjenstand for debatt, og organisasjonen møtte kritikk for ikke å ha forhindret noen av de verste overgrepene i konflikten, til tross for en betydelig tilstedeværelse. UNPROFOR var utplassert i flere konfliktområder med mål om å beskytte sivile og opprettholde humanitære korridorer, men operasjonen var preget av begrensede ressurser og et smalt mandat.

Norge deltok også i UNPROFOR, med bidrag av både personell og utstyr. Norske styrker var involvert i transport, logistikk og medisinsk støtte, og spilte en viktig rolle i å sikre humanitær hjelp til sivile i konfliktområdene. Norges innsats under Bosnia-krigen har blitt anerkjent som en del av landets bidrag til internasjonale fredsoperasjoner.

Krigen i Bosnia og konflikten

Bosnia-krigen var en av de mest brutale konfliktene i Europa etter andre verdenskrig (før krigen i Ukraina, journ.anm.), preget av etnisk rensing, massakrer og grove menneskerettighetsbrudd.

Den pågikk mellom 1992 og 1995 og involverte bosniaker (muslimer), kroater (katolikker) og serbere (ortodokse kristne). Konflikten oppstod som følge av Jugoslavias oppløsning, der etniske og nasjonale spenninger eksploderte i vold. Over 100 000 mennesker mistet livet, og millioner ble drevet på flukt.

Vestlige land støttet i stor grad Bosnia og Kroatia, mens Serbia ble isolert og i stedet støttet av Russland. Til tross for at den bosniske hæren ble ansett som offer for serbisk aggresjon, viser denne saken at også bosniske styrker begikk alvorlige overgrep.

Bosnia-Hercegovinas beslutning om å straffeforfølge egne borgere for krigsforbrytelser, uavhengig av ofrenes etnisitet, er et viktig signal om rettsstatens prinsipper i en region der etnisk polarisering fortsatt preger samfunnet.

Rettssakene som pågår nesten 30 år etter krigens slutt, viser kompleksiteten i å oppnå rettferdighet i etterkant av en så voldelig konflikt. Samtidig kan dette bidra til en mer balansert historisk forståelse av overgrep som ble begått av alle parter under krigen.

Bosnisk-serbisk parti fordømmer arrestasjon av minister på korrupsjonsanklager

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt