Japans utenriksminister Takeshi Iwaya har uttrykt «alvorlig bekymring» over Kinas militære opprustning i et møte med sin kinesiske kollega Wang Yi i Beijing 25. desember, melder det japanske utenriksdepartementet.
Under sitt første offisielle besøk i Kina siden han tiltrådte tidligere i år, understreket Iwaya at Tokyo følger nøye med på situasjonen i Taiwan og Kinas militære aktiviteter i regionen, skriver The Strait Times. Møtet fant sted i Diaoyutai State Guesthouse, og den japanske ministeren løftet også bekymringer om Østkinahavet, spesielt rundt Senkaku-øyene.
– Vi er dypt bekymret for den økte militære aktiviteten i området, sa Iwaya, samtidig som han ba om en rask løslatelse av japanske borgere som er fengslet i Kina.
Bekymringer om Kinas spionasjelov
Iwaya advarte også om at usikkerheten rundt Kinas anti-spionasjelov får mange japanere til å tenke seg om før de besøker landet. Han ba om mer åpenhet for å redusere frykten blant potensielle reisende.
Til tross for de tydelige spenningene mellom de to landene, ble de enige om å arbeide mot et besøk av Wang Yi til Japan så tidlig som mulig neste år. Kinas utenriksdepartement bekreftet dette, men nevnte ikke diskusjonene om militæroppbygging eller fengslede japanske borgere.
Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒
Forholdet mellom Kina og Japan under press
I et tidligere møte samme dag med Kinas statsminister Li Qiang, ble det lagt vekt på viktigheten av et «konstruktivt og stabilt» forhold mellom de to landene. Selv om Kina og Japan er viktige handelspartnere, har territorielle konflikter og økt militær aktivitet fra begge sider skapt økende spenninger de siste årene.
Japan har reagert sterkt på Kinas militære handlinger, inkludert et kinesisk militærfly som i august krenket japansk luftrom, samt en sjelden test av en interkontinental ballistisk missil i september. Begge hendelsene førte til protester fra Tokyo.
Historiske og økonomiske spenninger
Forholdet har også vært belastet av historiske konflikter. Kinas myndigheter kritiserer jevnlig japanske tjenestemenns besøk til Yasukuni-helligdommen, som hedrer krigsforbrytere fra andre verdenskrig.
På den økonomiske fronten har Japan nylig fått Kinas tillatelse til gradvis å gjenoppta sjømateksporten, etter at Beijing tidligere forbød all import som følge av Japans utslipp av behandlet vann fra Fukushima-kraftverket.
Til tross for utfordringene, uttrykte begge parter under møtet ønske om å finne felles grunnlag for samarbeid.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒