Den tidligere sjefen for generalstaben i de armenske væpnede styrker, Artak Davtyan, kan miste betydelige verdier etter mistanker om ulovlig opprinnelse.
Armenias riksadvokat har reist sak om inndragning av verdier til en samlet verdi av over 643 millioner armenske dram, som tilsvarer rundt 1,63 millioner amerikanske dollar. Dette melder Arka News.
Beløpet omfatter 97,37 millioner dram (omtrent 247 000 dollar) i kontanter og seks eiendommer med en samlet markedsverdi på mer enn 545,68 millioner dram (omtrent 1,38 millioner dollar).
Saken behandles i antikorrupsjonsdomstolen
Ifølge påtalemyndigheten er kravet en del av en sak om inndragning av eiendom med antatt ulovlig opprinnelse. Saken ble tatt opp til behandling av Armenias antikorrupsjonsdomstol 6. desember.
– Dette er et viktig skritt i kampen mot korrupsjon og for å sikre at ingen står over loven, heter det i en uttalelse fra riksadvokatens kontor.
Artak Davtyan, som tidligere har hatt flere lederstillinger i det armenske forsvaret, har ikke kommet med noen offentlig kommentar til saken.
Les også: Armenias statsminister: – Vi er ikke lenger en del av CSTO
Armenske myndigheter har de siste årene trappet opp innsatsen mot korrupsjon, særlig blant tidligere embetsmenn og militære ledere. Inndragning av eiendommer og penger anses som en del av denne strategien for å gjenopprette tilliten til offentlige institusjoner og rettsvesenet.
Utfallet av saken gjenstår å se, og antikorrupsjonsdomstolen vil avgjøre om eiendelene skal inndras. Dersom påtalemyndigheten får medhold, kan dette skape en viktig presedens for lignende saker i fremtiden.
Bakgrunn: Armenia og geopolitisk kontekst
Artak Davtyan har hatt en sentral rolle i det armenske militæret, som har vært en nøkkelaktør i krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia i den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen. Den armenske hæren har gjennomgått flere reformer etter nederlaget mot Aserbajdsjan i 2020.
Forholdet mellom Armenia og Russland har blitt stadig mer anstrengt. Selv om Armenia tradisjonelt har vært en nær alliert av Russland gjennom den kollektive sikkerhetspakten CSTO, har skuffelse over manglende militær støtte i krigen mot Aserbajdsjan svekket tilliten til Moskva.
Samtidig har både USA og EU trappet opp sin diplomatiske innsats i regionen. Washington har sendt flere høytstående utsendinger, mens EU har etablert en observasjonsstyrke ved grensen mellom Armenia og Aserbajdsjan for å overvåke våpenhvilen og bidra til stabilitet.
Den geopolitiske balansen i Sør-Kaukasus er derfor i endring, med Armenia som forsøker å navigere mellom stormakter mens de håndterer interne utfordringer som korrupsjon og institusjonsbygging.
USA bevilger 20 millioner dollar for å styrke Armenias sikkerhet