Den europeiske unionen (EU) jobber hardt for å berolige bønder som frykter alvorlige konsekvenser av frihandelsavtalen med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Spesielt franske bønder har reagert sterkt.
Franske bønder demonstrerte 11. desember mot Mercosur-avtalen ved å blokkere motorveien A16 nær Kanaltunnelen med traktorer. Protestene ble organisert av bondeorganisasjonene Jeunes Agriculteurs og FDSEA. Liknende aksjoner fant sted i Dijon, der bønder dumpet gjødsel og brukte dekk, melder Le Monde.
Delte reaksjoner på avtalen
Avtalen gir enkelte fordeler for europeiske eksportører av meieriprodukter, vin og brennevin. Ifølge EUs landbrukskommissær Christophe Hansen innebærer avtalen store tollreduksjoner for europeiske varer, inkludert fjerning av 35 prosent toll på vin og brennevin.
Samtidig er det stor bekymring for import av landbruksprodukter som storfekjøtt, fjørfe, sukker og ris. Mercosur-landene får tollreduksjoner på 99 000 tonn storfekjøtt og 180 000 tonn fjørfe årlig, noe som kan føre til betydelig økt konkurranse for europeiske bønder.
Patrick Bénézit, leder for den franske storfekjøttorganisasjonen FNB, tviler på EU-kommisjonens forsikringer om at importert kjøtt fra Brasil er hormonfritt.
Les også: Hvordan Kreml bruker landbruket til å fremme sine geopolitiske agendaer
Tiltak for å dempe frykten
For å redusere motstanden har EU foreslått flere tiltak. Blant annet opprettes et krisefond på minst én milliard euro for å kompensere bønder hvis avtalen fører til økonomiske tap. I tillegg vil Den europeiske investeringsbanken tilby tre milliarder euro i lån til små og mellomstore gårdsbruk.
EU har også lempet på statsstøtteregler, slik at medlemsland kan gi bønder direkte tilskudd på opptil 50 000 euro uten å måtte varsle Brussel. Kontraktsregler for bønder skal forbedres, slik at de kan kreve prisjusteringer ved økte kostnader for energi og plantevernmidler.
Usikker fremtid
Til tross for disse tiltakene er mange bønder fortsatt skeptiske. De frykter at avtalens omfang vil føre til urettferdig konkurranse og svekke europeisk landbruk.
EU-kommisjonen må nå overbevise medlemslandene og Europaparlamentet om å godkjenne avtalen. Hvordan dette ender, gjenstår å se, men bøndenes kampvilje viser ingen tegn til å avta.
Hvordan Kreml bruker landbruket til å fremme sine geopolitiske agendaer