Mens India kjemper for å tiltrekke seg internasjonale investorer, truer nye korrupsjonsanklager mot Adani-konsernet med å skade tilliten til landets næringsliv.
Opposisjonen krever at Modi-regjeringen tar ansvar etter anklagene fra USA om bestikkelser og bedrageri mot Adani-konsernet, skriver The Strait Times. Samtidig følger næringslivet og internasjonale handelsaktører nøye med på hvordan India håndterer skandalen som nå setter landets omdømme på spill.
Regjeringen har trukket seg unna saken, som har kastet en skygge over Gautam Adani (62), kjent for sitt nære forhold til statsminister Narendra Modi.
USAs justisdepartement (DOJ) hevdet 20. november at Adani og hans medarbeidere, inkludert ansatte fra selskapet Azure Power, betalte mer enn 250 millioner dollar i bestikkelser til indiske tjenestemenn. Målet var å sikre avtaler knyttet til et av verdens største solenergiprosjekter.
Dette gjelder en 12-gigawatt solenergikontrakt som ble tildelt Adani Green Energy og Azure Power i 2020.
Politisk uro
Skandalen har ført til politisk uro i India. Opposisjonen har anklaget regjeringen for å beskytte Adani-konsernet, og krevd en debatt om anklagene i nasjonalforsamlingen.
Statsminister Modi har lenge forsøkt å tiltrekke utenlandske investorer ved å fremheve India som et stabilt alternativ til Kina. Nå frykter mange at skandalen kan skade tilliten til det indiske næringslivet og svekke landets økonomiske vekst.
– Hele verden følger med. Hvordan India håndterer denne saken, vil få betydning i mange år framover, sier Rishi Sahai, leder for investeringsselskapet Cogence Advisors.
Sahai understreker at optimismen blant investorer fremdeles er til stede, men at det er viktig å vise at Adani-saken er et unntak og ikke et uttrykk for systemiske problemer i India.
Regjeringens respons
For første gang kommenterte en regjeringsrepresentant saken 29. november. Talsmann Randhir Jaiswal fra Indias utenriksdepartement kalte anklagene for en «juridisk sak som angår private aktører og amerikanske myndigheter».
Han opplyste også at den indiske regjeringen ikke har mottatt noen forespørsel fra USA om å arrestere Gautam Adani.
Les også: Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse
USAs justisdepartement har tiltalt Adani, hans nevø Sagar Adani (30) og konserndirektør Vneet Jaain for verdipapir- og bedrageriforbrytelser. Disse skal angivelig ha skjedd mellom 2020 og 2024 og involverer lån og verdipapirer på over tre milliarder dollar.
Anklagene går ut på at de skal ha gitt falske opplysninger for å skjule korrupsjon og villede amerikanske investorer og banker.
Adani Green Energy avviste 27. november at selskapet er anklaget for brudd på lovverket rundt bestikkelser og uttalte at dette gjelder én kontrakt som utgjør rundt ti prosent av selskapets virksomhet.
Gautam Adani avviser anklagene:
«I dagens verden sprer negativitet seg raskere enn fakta. Vi er fullt ut forpliktet til å følge internasjonale regler og standarder,» skrev han i en kommentar på X.
Økonomiske konsekvenser
Adani-konsernet, som blant annet driver havner, flyplasser, strømproduksjonsanlegg og infrastruktur, har møtt store økonomiske utfordringer etter tiltalen.
Den franske energigiganten TotalEnergies, som eier 20 prosent av Adani Green, har uttalt at de ikke vil tilføre nye investeringer før situasjonen er avklart.
Flere indiske delstater vurderer også sine kontrakter med selskapet, og enkelte har allerede tatt grep. Andhra Pradesh kan suspendere en avtale om strømsalg, mens Tamil Nadu avviser å ha noen direkte forbindelser til saken.
Politisk etterspill
Saken har skapt politisk uro både i India og USA. Den indiske regjeringen har hevdet at Adani-konsernet selv må håndtere sine juridiske problemer, mens opposisjonen mener saken skader statsminister Modis omdømme.
I USA er det uklart om den kommende Trump-administrasjonen vil videreføre saken mot Adani. Donald Trump har tidligere hatt et godt forhold til Modi, men analytikere påpeker at det avhenger av Trumps prioriteringer som president.
India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒