Avhengigheten til Russland står sentralt i energidebatten.
Armenia er i dag 73 prosent avhengig av energiimport, hovedsakelig naturgass fra Russland. Dette gjør landet sårbart, både økonomisk og strategisk, melder JAMS News.
USAIDs energisikkerhetsprogram har identifisert veier mot større armensk energiuavhengighet, ifølge leder for USAID Energy Security Programmet i Armenia, Abgar Budaghyan.
– Armenias energiuavhengighet er kun 27 prosent. Resten avhenger i stor grad av naturgass, noe som gjør økonomien utsatt, sa Budaghyan.
Langsiktige planer
Programmet har lagt frem 21 mulige scenarier for fremtidig utvikling, inkludert økonomisk vekst, energisparing og modernisering av teknologi. Målet er betydelig større energiuavhengighet innen 2050.
– Det er umulig å gjøre radikale endringer på ett eller to år. Vi har foreslått strategier som kan redusere naturgassforbruket gradvis og øke bruken av fornybar energi. Dette inkluderer å erstatte Metsamor-kjernekraftverket med en ny reaktor innen 2036, forklarte Budaghyan.
Kutt i naturgassforbruket
Forskning viser at Armenia kan eliminere naturgass fra elektrisitetsproduksjonen innen 2050. Forutsetningene er bygging av et kjernekraftverk med en kapasitet på 600 megawatt og utnyttelse av sol-, vind- og vannkraft.
Les også: Armenia vil ha modulære kjernekraftverk
– Ved å fjerne gassdrevne kraftverk innen 2045-2050, kan vi oppnå full avhengighet av fornybare energikilder, uttalte Budaghyan.
Allerede nå viser landet fremgang. Importen av naturgass vil bli redusert med seks prosent i 2024, blant annet takket være solkraftverk som nå utgjør 12 prosent av landets elektrisitetsproduksjon.
Effektivisering og bærekraft
For å redusere forbruket ytterligere foreslås tiltak for energieffektivisering, som bedre isolasjon og autonome energisystemer i bygg. Husstander står i dag for 32 prosent av elektrisitetsforbruket og 31 prosent av gassforbruket.
– Potensialet for energieffektivisering i husholdningene er rundt 40 prosent. Dette skyldes blant annet dårlig isolerte bygninger, noe som fører til betydelig varmetap om vinteren, påpekte Budaghyan.
I tillegg utgjør transport en betydelig andel av naturgassforbruket. Elektriske kjøretøy, drevet av fornybar energi, blir foreslått som en løsning for å redusere dette.
– Uten teknologiske fremskritt vil Armenia forbli avhengig av naturgass frem til minst 2050, avsluttet Budaghyan.