Til tross for styrket samarbeid med Kina, avviser Indonesia å akseptere Kinas kontroversielle «nistiplede linje» i Sør-Kinahavet.
Indonesia avviste mandag at landet har akseptert Kinas såkalte nistiplede linje eller territorielle krav over store deler av Sør-Kinahavet i en nylig annonsert bilateral maritime samarbeidsavtale, skriver Jakarta Globe.
President Prabowo Subianto og Kinas president Xi Jinping ble enige om å styrke samarbeidet til sjøs under et møte i Beijing i helgen. Begge landene opplyste at de hadde nådd en «viktig felles forståelse» med tanke på overlappende havområder. Denne felles uttalelsen har fått eksperter til å uttrykke bekymring for Indonesias holdning til Kinas nistiplede linje.
Kina har lenge brukt denne linjen for å illustrere sitt krav på Sør-Kinahavet, som dekker rundt 90 prosent av det tre millioner kvadratkilometer store og strategisk viktige havområdet. Dette inkluderer også farvann nord for Natuna-øyene.
Anerkjenner ikke
Indonesia har konsekvent motsatt seg Kinas krav på Sør-Kinahavet, selv om Kina er landets viktigste handelspartner. Selv om Indonesia under Prabowos ledelse har gått med på å samarbeide om maritime spørsmål, betyr ikke dette at Jakarta nå anerkjenner Kinas nistiplede linje.
Les også: Stor internasjonal øvelse i Sør-Kinahavet: Sender en klar melding til Kina
«Samarbeidet kan ikke tolkes som en anerkjennelse av Kinas nistiplede linje. Indonesia bekrefter sin posisjon, som har vært den samme hele tiden, om at kravet mangler folkerettslig grunnlag og ikke stemmer overens med FNs havrettskonvensjon fra 1982,» uttalte Utenriksdepartementet i en pressemelding og presiserte:
«Dette samarbeidet vil derfor ikke påvirke Indonesias suverenitet, suverene rettigheter eller jurisdiksjon i Nord-Natuna-havet.»
Økonomi
Myndighetene understreker at samarbeidet hovedsakelig vil dreie seg om økonomiske aspekter, særlig innen fiske og marint naturvern i regionen, basert på gjensidig respekt. Partene planlegger også å arbeide for å ferdigstille en såkalt «adferdskodeks», et dokument som Kina og ASEAN-landene har forhandlet om i årevis. Hensikten med denne kodeksen er å dempe risikoen for konflikter i Sør-Kinahavet.
FNs havrettskonvensjon av 1982 er en internasjonal traktat som er ratifisert av blant annet Kina, Indonesia og over 100 andre land. Konvensjonen fastsetter et omfattende regelverk for lov og orden i verdens hav og sjøer.
Kunngjøringen om det maritime samarbeidet kom kort tid etter at Indonesia jaget bort det kinesiske kystvaktskipet CCG-5402 fra Nord-Natuna-havet.
Indonesias nye president: Generalen med en mørk fortid og autoritære trekk 🔒