Nord-Koreas bidrag til Russlands krigføring gir landet økonomisk støtte og etterlengtet matvarehjelp, men medfører også store langsiktige risikoer for regimet.
Nord-Korea skal ha sendt tusenvis av soldater til Russland for å støtte invasjonen i Ukraina, med tusenvis flere forventet å ankomme innen årets slutt. Disse soldatene mottar angivelig rundt 2 000 dollar i månedslønn, som utgjør tilsammen 200 millioner dollar i året. I tillegg skal Russland forsyne Nord-Korea med 700 000 tonn ris i året. ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste (NIS) og militære kilder, skriver The Strait Times.
NIS rapporterte også at Russland antas å hjelpe Nord-Korea med avansert romteknologi, ettersom Pyongyang forsøker å sende opp en ny militær rekognoseringssatellitt.
Selv om NIS mener kostnadene ved Nord-Koreas inntog i krigen ser ut til å være større enn fordelene, sier andre eksperter i Seoul at Pyongyang nå kan forvente støtte fra Moskva i en mulig krisesituasjon på Koreahalvøya.
Strategisk allianse før USA-valget
Institutt for nasjonal sikkerhetsstrategi (INSS), en tenketank tilknyttet NIS, uttalte i en rapport 1. november at Nord-Koreas beslutning om å sende soldater til Russland bare noen uker før det amerikanske presidentvalget, er basert på en vurdering om at en valgseier for Donald Trump kan føre til en rask avslutning av Ukraina-krigen.
«USA under Trump kunne trukket seg ut av Ukraina, noe som ville undergrave en av de viktigste støttene for den nye kalde krig-lignende strukturen som Pyongyang har bygget opp sammen med Moskva de siste årene,» heter det i rapporten.
«Med usikre utsikter til krigens varighet etter USA-valget, har Pyongyang raskt handlet for å knytte Moskva til sin utenrikspolitikk på forhånd,» står det videre.
INSS påpekte også i en tidligere rapport 22. oktober at Nord-Korea vil miste verdi for Russland når krigen avtar.
Risikoen for Nord-Korea på lengre sikt
Når den tid kommer, vil Nord-Korea, som allerede er underlagt strenge sanksjoner og har et anstrengt forhold til sin tradisjonelle allierte Kina, ikke lenger kunne regne med russisk støtte, advarte tenketanken.
«På lang sikt står Nord-Korea i fare for å tape mer enn de vinner ved å delta i Russlands krig,» fastslo rapporten.
Wi Sung-lac, tidligere ambassadør for Sør-Korea i Russland, uttalte til The Korea Herald at det ikke nødvendigvis er en dårlig avtale for Nord-Korea å delta i krigen mot Ukraina.
Les også: Opprydding: Nord-Korea og Russland inngår forsvarspakt
– Landets finansielle og matrelaterte kriser blir stort sett løst gjennom russisk kompensasjon for innsatsen i krigen, sa Wi, som ble briefet av NIS som medlem av nasjonalforsamlingens etterretningskomité.
Militær støtte ved krise
Den største fordelen for Nord-Korea vil imidlertid trolig være at landet kan regne med russisk støtte i tilfelle en krise på Koreahalvøya.
– Nord-Korea har nå dokumentert at de har kjempet for Russland. Hvis det blir krig på Koreahalvøya, kan de nå forvente hjelp fra Russland, uttalte Wi.
Nam Sung-wook, tidligere president for INSS, fortalte The Korea Herald at NIS-tenketanken i sine siste rapporter «toner ned betydningen» av Nord-Koreas engasjement i Ukraina-krigen.
– Det militære samarbeidet mellom Nord-Korea og Russland vil fortsette utover krigen. De har avtalt å yte militær bistand umiddelbart dersom noen av dem blir angrepet, som en del av en gjensidig forsvarspakt, sa Nam.
Bekreftet: Nord-Korea sender 12.000 soldater til støtte for Russland