25. oktober, 2024

Vestlige land bekrefter: Nordkoreanske tropper utplassert i Russland

Share

NATO og Washington har bekreftet utplasseringen av nordkoreanske soldater i Russland. Dette ble først meldt av Sør-Korea og Ukraina. Usikkerheten rundt hva disse soldatene skal brukes til, skaper frykt for en eskalering i Ukraina-krigen.

For første gang har NATO og USA offisielt bekreftet at nordkoreanske tropper er utplassert i Russland. Dette ble annonsert av amerikanske og vestlige tjenestemenn onsdag 23. oktober. Den amerikanske forsvarsministeren, Lloyd Austin, uttalte til pressen at de har sett bevis på at nordkoreanske soldater har ankommet Russland.

– Vi ser bevis på at det er nordkoreanske tropper i Russland, sa Austin, på vei til et G7-møte i Italia. Det fortsatt er uklart hva disse soldatene skal gjøre, sa han og la til:

– Hvis de er med i krigen på Russlands side, er dette en svært alvorlig utvikling.

En talsperson for NATO i Brussel bekreftet også at de har bevis på utplasseringen:

– Dersom disse troppene skal kjempe i Ukraina, vil det være en betydelig opptrapping av Nord-Koreas støtte til Russlands ulovlige krig.

Tidligere rapporter fra Sør-Korea og Ukraina

Allerede noen dager tidligere meldte både sørkoreanske og ukrainske etterretningstjenester om utplasseringen av nordkoreanske soldater i Russland. Ifølge Park Sun-won, medlem av Sør-Koreas etterretningskomité, har Nord-Korea planer om å sende 10 000 soldater til Russland innen desember. Rundt 3 000 nordkoreanske tropper skal allerede ha ankommet og får opplæring i droneteknologi ved militærbaser i Russlands fjerne Østen.

Les også: Nord-Korea og Russland inngår forsvarspakt

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har hevdet at nordkoreanske offiserer og teknisk personell allerede er observert i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina.

– Hvordan skal de lede dem, hvordan skal de gi dem ordrer? Språkbarrieren er en stor utfordring, uttalte han.

Moskva og Pyongyang nekter

Både Russland og Nord-Korea har avvist rapportene om utplasseringen. En nordkoreansk representant ved FN kalte rapportene for «grunnløse rykter», mens Maria Zakharova, talsperson for Russlands utenriksdepartement, henviste til Nord-Korea for ytterligere spørsmål.

Det er allerede utenlandske leiesoldater som kjemper på Russlands side, men dette ville være første gang et annet lands regulære tropper deltar i krigen i Ukraina.

Frykt for økt samarbeid

Det er også bekymringer knyttet til det økte samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea, som har trappet opp sitt samarbeid de siste årene. I juni undertegnet landene en omfattende strategisk samarbeidsavtale som lover gjensidig bistand ved angrep.

Sørkoreanske tjenestemenn frykter at Russland kan tilby Nord-Korea avansert våpenteknologi i bytte mot deres støtte, noe som vil kunne styrke Nord-Koreas atom- og missilprogrammer.

«Partnerskapet» mellom Russland og Nord-Korea kan få alvorlige konsekvenser for global sikkerhet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt