25. oktober, 2024

Senator om narkotikakrigen på Filippinene: – Angrer ikke, ville gjort det igjen

Share

Senator Bato dela Rosa står fast ved sin kontroversielle håndtering av Filippinenes narkotikakrig, og nekter å angre på tiltakene som kostet tusenvis av liv.

Senator Ronald «Bato» dela Rosa har ingen anger over den blodige narkotikakrigen under tidligere president Rodrigo Duterte, og sier at han ville gjort det igjen hvis han fikk muligheten. Han uttrykte også sin vilje til å delta i Senatets høring mandag, skriver PhillStar.

– Ingen anger. Hvis jeg får sjansen til å gjøre det igjen, ville jeg gjort det igjen. Samme tilnærming, sa Dela Rosa i et telefonintervju med journalister i onsdag.

Dela Rosa, som sammen med Duterte etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for mulige forbrytelser mot menneskeheten, sa at myndighetene ikke kan vinne en narkotikakrig ved å være «snille».

– Du kan ikke kjempe en krig, spesielt mot narkotikakriminelle, ved å være høflig, ved å være snill. Det er ingen måte å vinne kampen på … For å vinne krigen må du være tøff nok til å sende et klart budskap til disse kriminelle, la han til.

Forberedt på å møte Senatet

Dela Rosa bekreftet også sin vilje til å møte Senatets Blue Ribbon-komité 28. oktober.

Senatets minoritetsleder, Koko Pimentel, har fått ansvaret for å lede Senatets egen etterforskning, som vil gå parallelt med etterforskningen i Representantenes hus, der det fokuseres på menneskerettighetsbrudd under den forrige administrasjonens harde linje mot narkotika.

Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle

Da han ble spurt om han ville ta det personlig om hans kollegaer i Senatet utfordrer ham, svarte Dela Rosa at han «ikke vil bli fornærmet, fordi det er nødvendig å få fram sannheten.»

Han la til at han er villig til å svare på spørsmål fra sine kollegaer om narkotikakrigen, etter påstander fra den pensjonerte politioversten Royina Garma om at politifolk ble belønnet for å drepe narkotikamistenkte.

– Jeg er åpen for spørsmål fra mine kollegaer som ressurs, og jeg åpner meg selv for å bli utfordret og utspurt av dem, sa Dela Rosa.

Duterte fortsatt villig til å møte

Pimentel uttalte at han hadde hørt om tidligere president Dutertes «tvil» om å møte opp i Blue Ribbon-komiteens høring, men Dela Rosa forsikret om at den tidligere presidenten fortsatt er villig til å delta, til tross for helseutfordringer.

Pimentel la til at Dela Rosa, som tidligere politisjef, «ikke har noe valg» annet enn å dele sine erfaringer fra narkotikakrigen med komiteen. 

Gamblingmilliarder, spionasje og flukt: Guo-affæren ryster Filippinene🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt