24. oktober, 2024

Iran frykter israelsk angrep innen 31. oktober

Share

Iran forbereder seg på et mulig israelsk angrep innen utgangen av oktober, som følge av landets nylige missilangrep. Regionale kilder antyder at forsøk på å hindre Israel fra å slå tilbake har mislyktes.

Iran forventer et israelsk motangrep innen 31. oktober, rapporterer den London-baserte avisen Asharq al-Awsat den 24. oktober. Kilder forteller at israelske mottiltak kommer som en reaksjon på Irans omfattende missilangrep 1. oktober. Iranske myndigheter har mottatt informasjon som tyder på at verken regionale eller internasjonale forsøk på å hindre Israel fra å svare, har vært vellykkede.

Selv om spesifikke mål ikke er identifisert, har Iran advart nabolandet Irak om å «ta forholdsregler». Frykten er at Israel kan rette sitt motangrep mot pro-iranske grupperinger i Irak. Dette kommer i kjølvannet av at Iran avfyrte rundt 180 missiler mot Israel, som hevn for drapene på nøkkelpersoner i Hamas, Hezbollah og den iranske Revolusjonsgarden (IRGC). Ifølge iranske myndigheter traff 90 % av missilene sine mål, mens Israel påstår å ha avskåret de fleste.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant har lovet et «presist og dødelig svar» på angrepet. Amerikanske tjenestemenn, sitert av CNN, forventer at Israel vil slå til før det amerikanske presidentvalget 5. november.

Les også: Iran utfordrer: Vestens veikart mot avskrekking

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har på sin side advart Israel om at ethvert motangrep vil utløse en enda kraftigere reaksjon fra Iran.

Advarer mot THAAD-systemet

Kommandør i Irans Revolusjonsgarde, Hossein Salami, advarte Israel mot å stole på amerikanske THAAD rakettforsvarssystemer. Han hevder at disse systemene har begrenset kapasitet.

– Ikke stol på THAAD-rørene. De er begrensede, og dere stoler på en begrenset makt, sa Salami under en minneseremoni i Kermanshah. Han advarte også Israel om at «enhver feilvurdering kunne føre til regimets kollaps.»

Salami kritiserte videre Israel for landets militære aksjoner og påpekte at «et regime som bryter sammen etter én operasjon, bør ikke være stolt av falske suksesser oppnådd ved å drepe forsvarsløse kvinner og barn.»

Kritikk av USA

Salami rettet også kritikk mot USA for det han mener er landets tette bånd til Israel.

– Verden kjenner nå Amerika gjennom bombene som faller på barn i Gaza og Libanon. Dette er alt som er igjen av den amerikanske supermakts glans, og det vil ikke vare, avsluttet han.

Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt