24. oktober, 2024

Trump tar ledelsen over Harris i innspurten av valget

Share

Velgere ser tilbake på Trumps presidentskap med mer positive øyne, mens Harris’ popularitet synker. 

Donald Trump har tatt en knapp ledelse i presidentvalget, ettersom velgerne ser mer positivt på hans tidligere innsats som president og mindre gunstig på Kamala Harris. Dette viser en fersk meningsmåling fra Wall Street Journal.

I målingen får Trump 47 % oppslutning mot Harris’ 45 %, noe som markerer en endring fra august, da Harris ledet med 2 prosentpoeng. Begge ledelsene er innenfor målingens feilmargin, noe som betyr at begge kandidatene fortsatt kan være i tet.

Harris taper på negativ reklame

Ifølge undersøkelsen har en bølge av negativ reklame og kandidatenes egne prestasjoner svekket Harris’ omdømme blant velgerne. I august var meningen om henne delt likt, men nå er de negative vurderingene mer dominerende med 53 % som ser negativt på henne, mot 45 % som har et positivt syn. Harris får også sin dårligste vurdering som visepresident hittil, med kun 42 % som godkjenner jobben hun gjør, mens 54 % er misfornøyde.

Les også: Valg i USA: Tre scenarier for et land som vil forbli splittet

Trump, på sin side, nyter godt av en mer positiv vurdering enn tidligere. 52 % av velgerne ser tilbake på hans tid som president med tilfredshet, mens 48 % ser negativt på hans prestasjoner, noe som gir ham en netto fire prosent positiv vurdering, i motsetning til Harris’ netto tolv prosent negative vurdering.

Økonomisk politikk og lederskap

Trump har også en fordel når det kommer til økonomisk politikk. Ti prosent flere velgere har et positivt syn på Trumps økonomiske plan enn Harris’ plan, som får flere negative enn positive vurderinger. Trump har utvidet sin ledelse som den kandidaten velgerne mener er best i stand til å håndtere økonomien, med en ledelse på 12 prosentpoeng, sammenlignet med 8 poeng i august.

David Lee, en republikansk meningsmåler, sier velgerne har blitt bedre kjent med Harris, men flere er nå misfornøyde med hva de har lært om henne sammenlignet med hva de vet om Trump. Harris sliter også med å mobilisere velgere i viktige grupper som unge menn, som heller mot Trump, men viser lavere valgdeltagelse enn unge kvinner, som støtter Harris i større grad.

Kampen om velgerne fortsetter

Michael Bocian, en demokratisk meningsmåler, påpeker at Harris fremdeles har et sterkt grep om viktige saker som abort, der hun leder med 14 prosentpoeng over Trump. Hun anses også som den beste kandidaten til å ivareta middelklassens interesser. «Hvis hun klarer å gjøre valgkampen om til et spørsmål om disse sakene, kan hun vinne et svært jevnt valg,» sier Bocian.

Meningsmålingen viser også at kampen om valgdeltakelse vil være avgjørende for resultatet. Trump har styrket sin ledelse på saker som innvandring, der han nå leder med 15 prosentpoeng.

Momentet er nå på Trumps side

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt