22. oktober, 2024

Kasakhstans BRICS-nei: En geopolitisk risikosport 🔒

Share

Dagens BRICS-toppmøte i Kazan mangler en viktig potensielt medlem: Kasakhstan. For Putin er det et geopolitisk nederlag at Russlands historiske satellittstat uteblir som medlem, særlig i en by hvis navn har en gjenklang av deres kasakhiske nabo.

Til de aller fleste Eurasia- og Sentral-Asia-observatørers store overraskelse har Kasakhstans president, Kassym Jomert Tokajev, besluttet at Astana inntil videre ikke vil bli med i BRICS-samarbeidet. Gitt Kasakhstans historisk nære forhold til Russland, samt integrasjonen i diverse russisk-dominerte sikkerhets- og økonomiorienterte institusjoner som Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO) og Den eurasiske økonomiske union (EAEU), virket det som kun et spørsmål om tid før Astana ville bli en del av den nye blokken.

Kreml var nok ikke fornøyd med det selvstendige, suverene valget til sin historiske satellittstat, og var raskt ute med å – ikke så subtilt – vise sin misnøye mot beslutningen. Bare noen dager etter annonseringen besluttet Russland å forby import av en rekke kasakhiske frukt- og grønnsaksprodukter, med henvisning til «manglende handling fra de kompetente myndighetene i Kasakhstan, og for å sikre den plantesanitære sikkerheten i Russland.» For dem som kan lese mellom linjene, er dette ikke annet enn en dårlig rettferdiggjøring av iverksettelsen av straffetiltak mot sin historisk servile nabo i sør.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Lekket lydopptak ryster: Kasakhstan er Russlands neste mål

Les mer

Siste nytt