Beijings metoder for å vinne innflytelse i Tyskland er mer sofistikerte og utbredte enn mange er klar over.
Kina har for lengst penetrert individer i samtlige vestlige land for å bruke dem som et geopolitiske verktøy for å fremme Beijings interesser i Vesten. Alle land er berørt i en eller annen grad, men Tyskland virker å stå frem som mest sårbart og utsatt for kinesiske innflytelsesoperasjoner, grunnet Berlins nære økonomiske bånd til Beijing over en rekke sektorer. Ved å bevisst målrette visse personer innad i den tyske eliten til å tale sin sak, har disse økonomiske avhengighetene blitt påstått overført til det politiske plan.
Tyske myndigheter har derfor lenge blitt beskylt for å tale Beijings sak i Europa, senest da Berlin stemte mot å innføre tollsatser mot statssubsidierte kinesiske elbiler, til mange i EU-lands store forargelse. Men hvor ille er det egentlig og hvilke metoder bruker Beijing for å oppnå ønsket resultat i Tyskland? Som Europas største land og viktigste økonomi, er disse spørsmålene av stor interesse for resten av kontinentet, inkludert Norge.
For å få noen svar, har Geopolitika tatt kontakt med den kjent tyske Kina-eksperten Andreas Fulda. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Nottingham. Han arbeidet som sosial utviklingspraktiker for China Association for NGO Cooperation (CANGO) fra 2003 til 2006. Fuldas nyeste bok «Tyskland og Kina: Hvordan sammenfiltring undergraver frihet, velstand og sikkerhet» (2024) ble nettopp utgitt.
– Hvor omfattende er Beijings hemmelige innflytelsesnettverk i Tyskland?
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet