21. oktober, 2024

Taiwan og Europa styrker båndene mot autoritære trusler

Share

Taiwans tidligere president Tsai Ing-wen løfter fram Taiwans sterke samarbeid med Europa, særlig i møte med globale utfordringer. Besøket hennes understreket verdiene av frihet og demokrati.

– Taiwans fremgang viser at et samfunn bygget på frihet, demokrati og respekt for menneskeverd kan blomstre, selv i møte med autoritært press, sa tidligere president Tsai Ing-wen  i Brussel fredag, da hun avsluttet sitt besøk i Europa, ifølge Taipei Times

– Taiwan står alltid sammen med Europa i møte med globale utfordringer som partnere som deler verdiene demokrati, frihet og menneskerettigheter, la hun til.

I et innlegg på Facebook skrev Tsai at hun følte sterkt Europas støtte til Taiwan etter å ha møtt mer enn 80 medlemmer av Europaparlamentet, det belgiske føderale parlamentet og det nederlandske parlamentet. Hun la til at hun hadde uttrykt takknemlighet på vegne av det taiwanske folket.

«Taiwan og Europa deler verdiene demokrati, frihet og menneskerettigheter, og vi er også gode partnere i møte med globale utfordringer,» skrev hun i innlegget, som inkluderte en video med korte klipp fra besøket i Brussel, siste stopp på hennes europatur.

«Fra håndteringen av den globale [COVID-19]-pandemien til veksten av autoritært styre, står Taiwan og Europa alltid sammen. Taiwan beviser også at et samfunn bygget på frihet, demokrati og respekt for menneskeverd fortsatt kan blomstre, selv i møte med enorme utfordringer og press fra autoritære krefter,» stod det videre.

Les også: Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk 

Selv om det er mange hindringer fremover, gir det å se så mange europeiske venner vise solidaritet og støtte til Taiwan nasjonen mer selvtillit og mot til å møte kommende utfordringer, ifølge Tsai.

«Jeg takker alle våre venner i Europa for deres støtte til folket i Taiwan, noe som gjør at taiwanesere ikke bare kan holde hodet hevet i Europa, men også stå sterkere på den globale scenen,» skrev hun.

I et annet innlegg skrev Tsai at Taiwan er en viktig og pålitelig partner i globale forsyningskjeder og i arbeidet med å styrke internasjonal økonomisk sikkerhet.

«Jeg håper våre venner i Europa vil fortsette å støtte Taiwans meningsfulle deltakelse i internasjonale organisasjoner. Når Kina forsøker å endre status quo i Taiwanstredet gjennom maritime handlinger og krenkelser av vårt luftrom, håper jeg at det globale demokratiske samfunnet kan stå sammen for å avskrekke denne typen aktiviteter som setter regional fred og stabilitet i fare.»

Europabesøk

Tsai dro til Europa forrige søndag, hennes første utenlandsreise etter å ha gått av som president i mai. 

Separat ble det holdt en avdukningsseremoni for Advanced Chip Design and Research Center i Brno, Tsjekkia, fredag.

Senteret er et samarbeid mellom National Applied Research Laboratories i Taiwan og Tsjekkias CyberSecurityHubCZ, en kybersikkerhetsorganisasjon grunnlagt av Masaryk-universitetet, Brno University of Technology og Tsjekkias tekniske universitet i 2020.

I en forhåndsinnspilt video vist under seremonien uttrykte Taiwans utenriksminister Lin Chia-lung takknemlighet for den tsjekkiske regjeringens fulle støtte til samarbeid mellom Taiwan og Tsjekkia, samt for tsjekkiske venners gjestfrihet og grundige forberedelser under Tsais besøk i landet noen dager tidligere.

Lin sa også at Taiwan, Tsjekkia og andre demokratiske land bør samarbeide for å styrke økonomisk sikkerhet og demokratisk motstandskraft i møte med globale utfordringer knyttet til geopolitiske endringer, miljøproblemer og skift i økonomisk sikkerhet og industriell utvikling.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt