18. oktober, 2024

Russisk patriotisk popstjerne kalt Shaman søker varemerket «Ya russkij» for vodka og sexleketøy

Share

Den russiske popstjernen Shaman, kjent for sine patriotiske sanger til støtte for krigen i Ukraina, har søkt om å varemerke uttrykket «Ya russkij» for alt fra vodka til sexleketøy.

Den russiske prokrig-sangeren Shaman har søkt om å varemerke uttrykket «Ya Russkij» («Jeg er russisk»), melder nyhetsbyrået Moscow Times onsdag, med henvisning til dokumenter de har fått tak i.

Varemerket kan gi ham rettigheter til å bruke slagordet på en rekke produkter, og organisere konserter under det samme navnet.

«Ya Russkij» har blitt Shamans varemerke etter at han, fra å være relativ ukjent, tok steget inn i den russiske offentligheten gjennom å synge patriotiske popsanger i kjølvannet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022.

Sangeren ble kjent etter å ha deltatt på russiske utgaver av The X Factor og The Voice i henholdsvis 2013 og 2014. Det var imidlertid i 2020 at han tok artistnavnet «Shaman» og virkelig fikk sitt gjennombrudd. Hans musikk kombinerer moderne pop og rock med etniske vokalteknikker, og han har spesielt fått oppmerksomhet for patriotiske sanger.

Russlands patentbyrå Rospatent mottok en søknad under sangerens juridiske navn, Yaroslav Yuryevich Dronov, ifølge Moskva.

Les også: Russiske tyskere flytter til Kaliningrad i søken etter «tradisjonelle verdier»

Hvis myndighetene godkjenner søknaden, vil Shaman kunne selge vodka, cider, whisky, rom, gin og andre alkoholholdige drikker under varemerket «Ya Russkij».

En annen søknad dekker et bredt spekter av produkter, inkludert såpe, sjampo, hårgelé, leppestift, matvarer, smykker, musikkinstrumenter samt sexleketøy og sexdukker.

Moskva rapporterer at varemerket også vil gi Shaman, som nylig kunngjorde sin skilsmisse fra PR-manager Yelena Martynova, muligheten til å organisere konserter og gi ut musikk under samme merke.

I februar 2022, rett før Russlands invasjon av Ukraina, slapp han sangen «Vstanem» (på norsk «Reis oss»), som hedrer russiske soldater. Sangen ble et symbol på støtte til det russiske militæret og har fått millioner av visninger. En av hans mest kontroversielle sanger, «Ya Russkij» («Jeg er russisk»), ble sluppet senere samme år og ble en kulturell sensasjon i Russland, samtidig som den ble kritisert på sosiale medier.

I sommer ble Shaman, sammen med andre russiske artister som åpent støtter Moskvas krig mot Ukraina, sanksjonert av EU. Dette førte til at YouTube og Spotify fjernet kontoene deres.

Shaman har vært åpent støttende til Russlands krig i Ukraina. Han har opptrådt på arrangementer organisert av Kreml og har besøkt russisk-okkuperte områder i Ukraina for å opptre for soldater. Hans pro-krigsholdninger har ført til at han er blitt sanksjonert av EU, Latvia og Canada, noe som blant annet resulterte i at hans YouTube- og Spotify-kontoer ble stengt.

Majoriteten av russere vil ha fred med Ukraina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt