18. oktober, 2024

Netanyahu krever tilbaketrekking av FN-styrker fra Sør-Libanon

Share

Israels statsminister hevder Hizbollah bruker FN-soldater som «menneskelige skjold» og oppfordrer FN til å trekke styrkene ut av kampsoner.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu krevde søndag at FNs fredsbevarende styrker i Sør-Libanon, UNIFIL, umiddelbart trekkes ut fra områder der Israel kjemper mot Hizbollah. Netanyahu hevdet at terrorgruppen bruker de internasjonale styrkene som «menneskelige skjold». Dette melder blant annet Times of Israel.

– IDF har gjentatte ganger bedt om dette, men har blitt møtt med avslag, noe som gjør UNIFIL-soldatene til skjold for Hizbollah-terrorister, sa Netanyahu.

Økt fare for FN-soldatene

Oppfordringen kom etter at UNIFIL rapporterte at to israelske stridsvogner hadde kjørt inn i en FN-stilling i Sør-Libanon søndag. IDF forklarte at hendelsen skjedde under et forsøk på å evakuere sårede soldater som var under ild. Netanyahu understreket at tidligere lignende oppfordringer fra Israel om å flytte UNIFIL-soldatene til tryggere områder hadde blitt avslått, til tross for økende antall skader på FN-soldatene.

– Generalsekretær, få UNIFIL-styrkene ut av fare. Dette bør gjøres umiddelbart, sa Netanyahu i en melding rettet til FNs generalsekretær António Guterres.

Netanyahu uttrykte også Israels beklagelse for skader på FN-soldatene, men påpekte at den enkleste måten å sikre deres sikkerhet på, var å trekke dem ut av kampsonene.

Les også: Er Bashar al-Assad Israels neste mål?

UNIFIL-erklæringen fortsatte videre at «IDF-tropper lørdag stanset en logistisk konvoi nær Meiss El Jabal og nektet den videre passasje», og la til: «Vi har bedt om en forklaring fra IDF på disse sjokkerende bruddene.»

UNIFIL vil bli værende

Til tross for Israels krav, har FN-styrken uttalt at de vil forbli i områdene de er utplassert i. UNIFIL rapporterte at israelske styrker hadde truffet flere FN-stillinger, inkludert hovedkvarteret i Naqoura, hvor minst fem soldater ble lettere skadet.

– Din nektelse av å evakuere UNIFIL-soldatene gjør dem til gisler for Hizbollah. Dette setter både deres liv og våre soldaters liv i fare, sa Netanyahu.

Libanons statsminister, Najib Mikati, fordømte Netanyahus oppfordring og anklaget Israel for å ikke respektere internasjonale normer.

FNs sikkerhetsråds resolusjon

UNIFIL ble opprettet som en del av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701, som avsluttet den 33 dager lange krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006. Ifølge resolusjonen skulle kun den libanesiske hæren og FN-styrker være utplassert i Sør-Libanon, men Hizbollah har i stedet befestet seg i området og oppbevart våpen der de siste 18 årene.

De siste månedene har Hizbollah avfyrt et stort antall raketter mot Israel og forberedt en mulig invasjon. UNIFIL har gjentatte ganger vært involvert i hendelser mellom partene, sist da israelsk stridsvognild fikk to indonesiske fredsbevarende soldater til å falle fra et vakttårn i Naqoura.

Spania ber verdenssamfunnet om å slutte å bevæpne Israel

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt