16. oktober, 2024

Diplomatisk krise mellom Canada og India etter anklager om drap

Share

Diplomatisk spenning mellom Canada og India når nye høyder etter anklager om drap og spionasje. Statsminister Trudeau mener Indias handlinger truer offentlig sikkerhet i Canada.

Canada har utvist seks indiske diplomater, inkludert landets høykommissær, etter å ha knyttet dem til drapet på en sikh-separatistleder. Myndighetene hevder at dette er en del av en bredere innsats for å målrette indiske dissidenter i Canada, skriver Japan Times.

India svarte tidligere på dagen med å utvise seks høytstående kanadiske diplomater, inkludert fungerende høykommissær, og har også trukket tilbake sin egen utsending fra Canada. Dette representerer en alvorlig forverring av forholdet mellom de to landene.

Statsminister Justin Trudeau uttalte at regjeringen har «klare og overbevisende bevis» på at indiske agenter har vært involvert i aktiviteter som utgjør en betydelig trussel mot offentlig sikkerhet i Canada.

– Disse aktivitetene inkluderer innsamling av hemmelig informasjon, pressmidler og deltakelse i over et dusin voldelige handlinger, inkludert drap, sa Trudeau på en pressekonferanse.

Trudeau la til at India hadde begått en «grunnleggende feil» ved å involvere seg i kriminell aktivitet på kanadisk jord.

India har på sin side avvist anklagene og beskyldt Trudeau for å forfølge en «politisk agenda». På mandag uttalte indiske myndigheter at utvisningen av diplomatene var basert på mangel på tillit til deres sikkerhet.

– Vi har ingen tillit til at den nåværende kanadiske regjeringen vil sikre deres sikkerhet, sa Indias utenriksdepartement i en uttalelse.

Les også: India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann

Canadas utenriksminister, Mélanie Joly, forklarte at regjeringen hadde bedt India om å frata diplomatene deres immunitet slik at de kunne bli avhørt av kanadiske etterforskningsmyndigheter.

– Siden India ikke samarbeidet, var vi nødt til å utvise diplomatene. Vi søker ikke diplomatisk konfrontasjon med India, men vi kan ikke tie når agenter fra et annet land er knyttet til trusler, trakassering eller drap på kanadiere, sa hun.

Trudeau understreket at beslutningen om å utvise de indiske diplomatene kom etter omfattende etterforskning utført av det kanadiske politiet, som har avslørt klare bevis for at de utviste individene var involvert i saken.

– Denne avgjørelsen ble tatt med stor forsiktighet og først etter at vi hadde samlet betydelig bevis, uttalte utenriksdepartementet.

Forholdet mellom Canada og India har vært spent siden Trudeau i fjor antydet at indiske agenter var involvert i drapet på Hardeep Singh Nijjar, en fremtredende sikh-separatistleder, på kanadisk jord.

En professor i internasjonale relasjoner ved Carleton University i Ottawa, Fen Osler Hampson, beskriver situasjonen som en «alvorlig splittelse» i forholdet mellom de to landene.

– Det er vanskelig å se for seg at situasjonen vil normaliseres med det første, sa Hampson.

Canada har den største sikh-befolkningen utenfor India, noe som har ført til at spenninger har oppstått mellom de to landene de siste årene.

Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt