18. oktober, 2024

Rekordmange kinesiske kampfly rundt Taiwan

Share

Taiwans militære har igjen måttet svare på Kinas økte tilstedeværelse med en massiv flyøvelse rett utenfor deres kyst. Spenningen i regionen stiger i takt med at antallet kinesiske militærfly øker kraftig.

Taiwans forsvarsdepartement meldte tirsdag om en rekordhøy aktivitet av kinesiske militærfly rundt Taiwan, etter at Kina gjennomførte en storstilt militærøvelse mandag. Ifølge departementets uttalelse ble hele 153 kinesiske militærfly observert i løpet av en 25-timers periode, som ble avsluttet klokken 18 i tirsdag. Dette er det høyeste antallet på én dag noen sinne, skriver Taipei Times.

Beijing sendte kampfly, droner, krigsskip og kystvaktskip for å omringe Taiwan, noe som førte til at Taiwan satte sine øyer i beredskap og svarte med å sende ut egne styrker.

– Vi har økt vår årvåkenhet og sendt ut egnede styrker som svar på Kinas provokasjoner, meldte forsvarsdepartementet.

Vanligvis fører departementet oversikt over kinesiske militærfly og krigsskip i 24-timers perioder fra klokken 06:00 til 06:00 neste dag, men for å matche starten på Kinas «Joint Sword 2024-B»-øvelse, ble rapporteringen denne gangen flyttet til klokken 05:00.

Kartet som ble offentliggjort av forsvarsdepartementet, viser at 47 kinesiske kampfly ble observert nær medianlinjen i Taiwanstredet fra klokken 05:02 til 20:57 tirsdag. Av disse krysset 28 fly medianlinjen. Videre ble 41 kampfly registrert i den sørvestlige delen av Taiwans luftforsvarssone (ADIZ) mellom klokken 06:43 og 18:14. Også i den østlige delen av ADIZ ble 42 kampfly observert mellom klokken 05:16 og 17:31.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

I tillegg ble 23 kampfly og helikoptre oppdaget utenfor ADIZ, i områdene nord, sør og sørøst for Taiwan, mellom klokken 05:02 og 18:34. Ingen av disse flyene krysset Taiwans tilstøtende sone, som strekker seg 24 nautiske mil fra landets kyst.

Taiwan fordømte Kinas handlinger som «irrasjonelle og provoserende», mens USA omtalte dem som «uberettigede».

Japan uttrykte også sin bekymring overfor Kina:

– Vi følger situasjonen nøye og har formidlet våre bekymringer til kinesiske myndigheter, sa den japanske visestabssjefen Kazuhiko Aoki til pressen.

Dette var den fjerde store kinesiske militærøvelsen på litt over to år.

Forsvarsdepartementet i Taiwan rapporterte også om 14 kinesiske marinefartøy i tirsdag, noe som er litt færre enn de 17 som ble meldt på mandag ettermiddag.

Pentagon reagerte sterkt på de kinesiske øvelsene og beskrev dem som destabiliserende:

– Denne typen militært press er uansvarlig, ute av proporsjoner og destabiliserende, sa Pentagons talsperson, generalmajor Patrick Ryder, i en uttalelse.

Kina bekreftet at øvelsene ble gjennomført i områder nord, sør og øst for Taiwan, og at de ble avsluttet rundt klokken 18:00 i går, 13 timer etter at de startet. Ifølge Kina var øvelsene en «skarp advarsel til de separatistiske kreftene som kjemper for Taiwans uavhengighet.»

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt