18. oktober, 2024

Tysk sensorselskap moderniserer norske ubåter

Share

Sensorleverandøren HENSOLDT har nådd en ny milepæl i moderniseringen av den norske ULA-klassen.

Den tekniske planleggingen og gjennomføringen ble vellykket bekreftet under en kritisk designgjennomgang (KDG) i Bergen, melder Defence Industry.

Dette baner vei for moderniseringen av ubåtene, som vil forlenge deres operasjonelle kapasitet betydelig. Kontrakten, som ble inngått med Forsvarsinnkjøpssentralen i oktober i fjor, er verdt rundt 40 millioner euro.

ULA-klassen er en serie dieselelektriske ubåter operert av den norske marinen, designet for å utføre et bredt spekter av oppdrag inkludert overvåkning, anti-ubåtkrigføring og minelegging. Klassen består opprinnelig av seks ubåter, bygget av det svenske verftet Kockums, og basert på den svenske Gotland-klassen.

ULA-klassen, som opprinnelig var utstyrt med SERO 14/15 periskoper, vil nå oppgraderes med moderne HENSOLDT-systemer som periskop- og optroniske mastsystemer. Totalt vil systemene på flere ubåter bli fornyet, noe som vil øke operasjonseffektiviteten og levetiden til ubåtene betydelig.

Som en del av KDG (kritisk designgjennomgang) ble alle designdokumenter, inkludert grensesnitttegninger, grundig gjennomgått. Systemene har bestått alle gjennomganger.

Les også: Thyssenkrupp øker produksjonen av ubåter for Tyskland og Norge

– Norge er en langsiktig og pålitelig partner, og vi er glade for å ha vunnet deres tillit igjen i moderniseringen av ULA-klassen, sa Tanya Altmann, leder for divisjonen for optronikk og landløsninger hos HENSOLDT.

– Dette vellykkede samarbeidet understreker vår ekspertise innen livsforlengelse og modernisering av maritime systemer, la hun til.

Disse ubåtene er kjent for sin høye manøvrerbarhet og lave lydnivå, noe som gjør dem svært effektive i skjulte operasjoner. De er utstyrt med moderne sensorer og våpensystemer, inkludert torpedoer og mineleggerutstyr, som gir dem betydelig operasjonell fleksibilitet.

ULA-klassen har også kapasitet til å gjennomføre langvarige oppdrag takket være avanserte batterisystemer og effektive motorer.

Norske ubåter i ULA-klassen har vært en sentral del av landets forsvar siden introduksjonen på 1990-tallet. De har deltatt i flere internasjonale øvelser og operasjoner, som bidrar til å styrke Norges forsvarssamarbeid og sikkerhet i nordområdene.

I 2017 bestemte regjeringen at Norge skulle inngå et strategisk samarbeid med Tyskland om anskaffelsen av nye ubåter.

Fransk marine bestiller undervannsdroner for dyphavsovervåking

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt