15. oktober, 2024

EU ministre fokuserte på matproduksjon under «PeaceBread»-konferansen

Share

Ministrene som deltok på PeaceBread-konferansen i Berlin diskuterte måter å sikre kontinuiteten i matproduksjonen globalt, både i fredstid og under kriser.

Estlands minister for regionalt arbeid og landbruk, Piret Hartman, møtte sin tyske motpart Cem Özdemir i utkanten av konferansen. Møtets fokus var samarbeid i forberedelsene til den nye EUs finansperiode, melder The Baltic Times.

– Minister Özdemir bemerket at det for øyeblikket er mye frustrasjon og en følelse av verdiløshet i rurale områder i Tyskland. Han anser også spørsmål knyttet til klimaendringer som veldig viktige, sa Hartman ifølge talspersoner.

– Vi diskuterte også grundig mulighetene for Ukraina og Moldova til å bli med i Den europeiske union. Den tyske ministeren, sammen med andre deltakere på konferansen, var veldig støttende til unionens utvidelse, la han til.

På konferansen delte landbruksministrene og eksperter erfaringer og snakket om måter å få unge til å engasjere seg i landbruket og hjelpe dem med å forbli involvert. I tillegg ble utsiktene til om og når det ville være mulig å holde PeaceBread-konferansen i Ukraina diskutert.

«Unge vil være involvert i landbruket, ikke i dokumenthåndtering,» sa Hartman og la til at byråkrati i landbruket også var en bekymring for flere ministre fra nabostatene.

Les også: Finland er 80 prosent selvforsynte med mat: Trusselen fra Sovjet var avgjørende

På slutten av arrangementet ble det holdt en seremoni ved minnesmerket for Berlinmuren, hvor et brød laget av frø dyrket i forskjellige land som en del av PeaceBread-prosjektet ble skåret. Brødet ble overlevert til Ungarn, arrangøren av neste års konferanse.

I henhold til sine vedtekter ble den ideelle foreningen «PeaceBread», basert i Berlin, opprettet for å fremme forbindelsen mellom fred i Europa og verden og bærekraftig landbruk. Den skal også bidra til minnesmerket over Berlinmurens fall og jernteppet i Europa i 1989, samt inkludere partnere fra land som ble med i EU etter 1989, eller har medlemsutsikter. Slik skal den fremme fred og forståelse mellom nasjoner. Prosjektets beskytter er den tyske landbruksministeren.

Neste år vil Ungarn lede denne konferansen, som startet som et initiativ fra Tyskland for å minne Berlinmurens fall.

Visestatssekretær Oszkár Ökrös tok over lederrollen for programmet med 14 land fra den tyske landbruksministeren Cem Özdemir, som under overleveringsseremonien roste Ungarns rolle i nedrivingen av jernteppet.

Hvert år sår de deltakende landene rug, som høstes og males det neste året før det bakes til fellesbrød – «PeaceBread». Dette brødet symboliserer samhold og vennskap mellom folk. For de involverte landene er initiativet også et viktig felles forum for å diskutere landbruksspørsmål og livskvaliteten i rurale områder.

Det er på tide å gi landbruket den oppmerksomheten det fortjener

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt