13. oktober, 2024

Iran bannlyser personsøkere på fly

Share

Spenningene i Midtøsten fortsetter å øke, og Iran svarer med å forby flere elektroniske enheter på sine flyvninger.

I etterkant av angrepene i Libanon, kunngjorde Iran lørdag 12. oktober et forbud mot personsøkere og walkie-talkier på alle flyvninger, melder lokale medier, skriver Wion News.

«Innføringen av elektroniske kommunikasjonsenheter, unntatt mobiltelefoner, i flykabiner eller som uledsaget last, er forbudt,» rapporterte det iranske nyhetsbyrået ISNA, med henvisning til Jafar Yazerlo, talsperson for Irans sivile luftfartsorganisasjon.

Dette skjer tre uker etter at personsøkere og walkie-talkier ble brukt til å gjennomføre et angrep i Libanon, rettet mot medlemmer av den Iran-allierte Hizbollah-gruppen. Angrepet krevde livet til minst 39 personer.

Nesten 3 000 mennesker ble skadet i angrepet, som Iran og Hizbollah beskyldte Israel for å stå bak. Blant de skadde var også Teherans ambassadør til Libanon, Mojtaba Amani.

Tidligere denne måneden innførte også det Dubai-baserte flyselskapet Emirates et forbud mot personsøkere og walkie-talkier om bord på sine fly.

Spenningsnivået i Midtøsten har økt voldsomt over det siste året, etter at militante fra Hamas angrep Israel i oktober i fjor, noe som utløste ytterligere konflikter med Irans allierte i Libanon, Irak, Syria og Jemen.

Les også: Hezbollah-eksplosjoner: Iran kan forby Motorola

Som svar på drapet på Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og Hamas-leder, avfyrte Iran rundt 200 ballistiske missiler mot Israel. Israel har på sin side lovet å svare. Israels forsvarsminister Yoav Gallant uttalte at responsen vil være «dødelig, presis og overraskende.»

Israel Defense Forces (IDF) har tidligere på dagen beordret innbyggerne i 22 landsbyer sør i Libanon til å evakuere til områder nord for Awali-elven. De advarte videre om at innbyggerne ikke vil kunne vende tilbake til sine hjem så lenge kampene med Hizbollah pågår.

«For deres egen sikkerhet, vend ikke tilbake til hjemmene deres før ny beskjed kommer. Unngå å reise sørover; enhver som drar sørover kan sette livet sitt i fare,» skrev IDF-militærtalsperson Avichay Adraee på X.

En talsmann for FN-styrkene i Libanon (UNIFIL) uttrykte frykt for at en israelsk opptrapping mot Hizbollah i Sør-Libanon snart kan utløse en regional konflikt med katastrofale konsekvenser for alle involverte. UNIFIL-talsmann Andrea Tenenti oppfordret til en diplomatisk løsning.

Samtidig rapporterer FN at ingen matvarehjelp har blitt sendt inn i Nord-Gaza siden 1. oktober. Verdens matvareprogram (WFP) advarte om at stengingen av den primære grenseovergangen til dette krigsherjede området har hatt en katastrofal innvirkning på matsikkerheten for tusenvis av palestinske familier.

Personsøker-eksplosjoner i Libanon: Hezbollah ønsker hevn mot Israel

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt