12. oktober, 2024

Fitch advarer om mulig nedgradering av Frankrikes kredittverdighet

Share

Kredittratingbyrået Fitch beholder foreløpig sin kredittvurdering av fransk statsgjeld, men varsler at den kan bli nedgradert hvis økonomiske tiltak ikke iverksettes raskt.

Kredittvurderingsbyrået la til en «negativ utsikt» til landets nåværende AA- rating, noe som signaliserer at fremtiden kan se dyster ut hvis regjeringen ikke tar grep for å forbedre de offentlige finansene, melder LeMonde.

Den nylig utnevnte finansministeren Antoine Armand understreket etter Fitchs avgjørelse regjeringens vilje til å «rette opp den offentlige økonomiske kursen og holde gjelden under kontroll.»

Budsjettunderskudd og politisk usikkerhet

Frankrikes økonomi er i ubalanse. Selv om regjeringen hadde satt som mål å redusere budsjettunderskuddet til 4,4 % av BNP i 2024, har prognosene forverret seg, og kreditorene håper underskuddet ikke vil overstige 6,1 % innen årets slutt. Det nylig presenterte budsjettet for 2025 er ment å markere et vendepunkt, med en reduksjon til 5 % underskudd. Likevel uttrykker mange eksperter tvil om dette målet vil nås.

Fitch anslår at underskuddet vil være på 5,4 % av BNP både i 2025 og 2026, som følge av politisk usikkerhet og risiko knyttet til implementeringen av de foreslåtte tiltakene. Byrået forventer at budsjettet vil bli vedtatt, men advarer om at regjeringen kan bli tvunget til å inngå kompromisser med opposisjonen.

Manglende tillit i finansmarkedene

Fitchs advarsel forsterker bekymringene rundt Frankrikes økonomiske troverdighet i internasjonale finansmarkeder. Økte budsjettunderskudd har kastet tvil over påliteligheten til Finansdepartementet. Økonomen Hadrien Camatte påpekte at departementet tidligere hadde klart å skape tillit, men nå begynner svakhetene å bli synlige. «For lenge løy [departementet] med troverdighet. Nå begynner det å sprekke,» sa han.

Les også: Fransk gjeld øker og reiser bekymringer om budsjettkontroll

Investorer, spesielt fra Japan, som lenge har vært en betydelig kjøper av fransk gjeld, har begynt å trekke seg ut. Raphaël Gallardo, sjeføkonom ved det franske forvaltningsselskapet Carmignac, advarte om at tilliten til et lands økonomi er som en demning – den holder til den plutselig brister.

Ingen finanspanikk

Til tross for økende skepsis blant investorer, har dette ikke ført til full finansiell panikk. Rentene på fransk statsgjeld har økt, og renteforskjellen mellom tyske og franske obligasjoner er nå 0,8 %, opp fra 0,5 % før valget i juni. Likevel har Den europeiske sentralbankens rentenedsettelser delvis dempet presset, og renten på franske tiårsobligasjoner har faktisk falt fra 3,5 % til 3 % det siste året.

Et positivt tegn for Frankrike er fortsatt stor etterspørsel etter gjeld. «For hver euro av gjeld som auksjoneres, er det 2,50 euro i etterspørsel fra investorer,» sa Cyril Regnat, sjef for markedsanalyse ved Natixis. Dette lover godt for fremtiden, da landet må skaffe hele 300 milliarder euro innen 2025 for å dekke utgifter og refinansiere eksisterende gjeld.

Frankrike ikke som Hellas

Til tross for utfordringene insisterer eksperter på at Frankrike ikke står overfor en økonomisk kollaps à la Hellas. Paul Jackson, global sjef for aktivafordeling i Invesco, påpekte at landets gjeldsnivå er høyt, men sammenlignbart med Storbritannia og betydelig lavere enn i USA. «Frankrike vil ikke bli det neste Hellas,» sa Jackson, og understreket at kredittvurderingsbyråenes analyser ofte kommer i etterkant av markedets reaksjoner.

Eurokrisen 2.0? Frankrike som eurosonens nye svake ledd

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt