12. oktober, 2024

Taiwan: USA advarer Kina

Share

USAs utenriksminister Antony Blinken maner Kina til tilbakeholdenhet etter en markant tale fra Taiwans president, der han understreket Taiwans uavhengighet.

Blinken advarte i går Kina mot å ta noen «provokative» handlinger overfor Taiwan etter Beijings reaksjon på president William Lais tale på Taiwans nasjonaldag, skriver Taipei Times.

Blinken, som talte i Laos etter ASEANs toppmøte i Øst-Asia, beskrev Lais tale, hvor han lovet å «motstå anneksjon,» som en «rutinemessig handling».

– Kina bør ikke bruke dette som en unnskyldning for provoserende handlinger. Tvert imot ønsker vi – og mange andre land – å understreke nødvendigheten av å bevare status quo, og at ingen av partene tar handlinger som kan undergrave dette, sa Blinken til pressen og la til:

– Femti prosent av kommersiell containertrafikk går gjennom Taiwanstredet hver dag; mer enn 70 prosent av de avanserte halvlederne som verden trenger, produseres på Taiwan. Det er derfor en sterk global interesse for å opprettholde fred og stabilitet, bevare status quo og unngå enhver form for konflikt som kan forstyrre elementer som er essensielle for verdensøkonomien.

Les også: 67 prosent av taiwanesere klare til å kjempe mot Kina

I Taipei sa Lai under nasjonaldagsfeiringen at Republikken Kina (ROC) og Folkerepublikken Kina (PRC) ikke er underordnet hverandre, noe som han beskrev som et «objektivt faktum» og viste til den politiske status quo over Taiwanstredet. Han understreket også at Taiwan er villig til å samarbeide med Kina om klimautfordringer, bekjempelse av smittsomme sykdommer og regional sikkerhet for å oppnå fred og felles velstand som gagner folk på begge sider.

Den tidligere lederen av American Institute in Taiwan, Richard Bush, beskrev Lais tale som «moderat», da den ikke inneholdt mye om PRCs militære og pressmidler. Han uttrykte imidlertid bekymring for at Beijing kanskje ikke vil reagere positivt på grunn av sin «enhetsfront»-logikk og mistillit til Lais Democratic Progressive Party.

Den tidligere direktøren for USAs nasjonale sikkerhetsråd for Kina, Rush Doshi, skrev på torsdag på X at «Lai har tatt et skritt mot stabilitet.», men stilte videre spørsmål om «Beijing ønsker å reagere med eskalering eller med tilbakeholdenhet.»

Samtidig oppfordret Taiwans Råd for fastlandssaker (MAC) Beijing til å forstå den gode viljen i Lais tale og møte den rådende folkemeningen i Taiwan:

– Det såkalte ett-Kina-prinsippet som det kinesiske kommunistpartiet har foreslått, gir ingen rom for ROC og har blitt avvist av det taiwanske folket, uttalte MAC.

I tråd med Lais håp om gjenopptakelse av likeverdige, sunne og ordnede utvekslinger mellom de to sidene, har Taipei iverksatt flere tiltak for å fremme slike utvekslinger. Dette inkluderer blant annet å gi støtte til kinesiske tjenestepersoner og bedrifter som deltok på sommerens reiselivsmesse i Taipei i juli, opplyste rådet.

Tidligere på torsdag uttalte talskvinne for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning, at Lai forsøkte å «selge myten om Taiwansk uavhengighet» og anklaget ham for å avsløre «sin ondsinnede intensjon om å eskalere spenningen over Taiwanstredet for politisk gevinst.»

– Lais tale forsøker bevisst å bryte den historiske forbindelsen mellom de to sidene av stredet, og gjentar retorikken om gjensidig uavhengighet og insistering på suverenitet, sa Mao.

Hun understreket at «ett Kina»-prinsippet sier at Taiwan er en udelelig del av Kinas territorium.

– Uansett hva Lais administrasjon sier eller gjør, kan det ikke endre det objektive faktum at begge sider av Taiwanstredet tilhører ett Kina, la hun til.

Taiwans president avviser Kina som moderland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt