11. oktober, 2024

Unilever selger sin russiske virksomhet og forlater landet

Share

Unilever har kunngjort at de har solgt sin russiske virksomhet og dermed forlatt landet mer enn to og et halvt år etter den russiske angrepskrigen mot Ukraina begynte.

Multinasjonale Unilever har solgt sitt russiske datterselskap, og blir dermed det nyeste i en lang rekke selskaper som velger å trekke seg ut av sine russiske operasjoner ettersom krigen mellom Russland og Ukraina passerer to og et halvt år, melder Euro News.

Den russiske virksomheten er kjøpt opp av Arnest Group, en lokal produsent som allerede har kjøpt flere andre vestlige selskaper, ettersom flere selskaper velger å forlate landet. Selskapet har allerede vært i Russland mye lenger enn flere av sine konkurrenter.

Sammen med den russiske virksomheten inkluderer salget også Unilevers virksomhet i Belarus, i en avtale verdt omtrent 600 millioner euro, ifølge Financial Times.

For tiden produserer Unilever en rekke varer inkludert Axe, Horlicks, Ben & Jerry’s, Lipton, med merkenavn i mer enn 190 land. Selskapet er delt inn i fem avdelinger: husstell, skjønnhet og velvære, ernæring, personlig pleie og iskrem. Selskapet har også forsknings- og utviklingsavdelinger i India, Pakistan, Kina, Storbritannia, Nederland og USA.

Les også: Russland nasjonaliserer pastaprodusent for sin krigsøkonomi

– Unilever har i dag fullført salget av sitt russiske datterselskap til Arnest Group, en russisk produsent av parfyme, kosmetikk og husholdningsprodukter. Salget inkluderer all Unilevers virksomhet i Russland og våre fire fabrikker i landet. Vår virksomhet i Belarus er også inkludert i salget, uttalte Hein Schumacher, administrerende direktør i Unilever.

– Det siste året har vi nøye forberedt Unilever Russland for et potensielt salg. Dette arbeidet har vært svært komplekst og har involvert separasjon av IT-plattformer og forsyningskjeder, samt migrering av merkevarer til kyrillisk skrift. Fullføringen av salget avslutter Unilever Russlands tilstedeværelse i landet, la han til.

Unilever-stock
Unilever aksjen har hatt en god oppgang det siste året. Skjermdump: TradingEconomics.

En rekke vestlige selskaper har forlatt Russland ved å selge eller stenge ned sine operasjoner i landet siden krigens begynnelse. Dette inkluderer HSBC, Volkswagen, Renault, Heineken, Danone og flere andre.

Unilever, samt andre giganter som Nestlé, har blitt værende mye lenger enn sine konkurrenter. Dette har ført til kraftig motstand og kritikk mot disse selskapene, som blir kritisert for å fortsette å prioritere det russiske markedet på bekostning av krigen i Ukraina.

For noen selskaper har det å bli lenger i Russland imidlertid ikke alltid vært et nøye kalkulert forretningsvalg, ettersom regjeringen har satt betydelige hindringer for å forhindre dem i å trekke seg.

Disse har inkludert forsøk på å overta eiendelene til vestlige selskaper som ønsker å forlate landet, bevisst devaluering av selskapenes verdier, samt ulike juridiske tiltak. Slike tiltak har ført til forsinkelser i utflyttingen.

Kinesiske selskaper går under jorden for å handle med Russland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt