9. oktober, 2024

Sør-Korea og Singapore utvider samarbeidet til strategisk partnerskap

Share

Statsminister Wong og president Yoon har annonsert en rekke nye initiativer som skal bidra til å modernisere samarbeidet mellom Singapore og Sør-Korea, med fokus på digitale løsninger og forsvar.

Den sørkoreanske presidenten Yoon Suk Yeol ble mottatt av president Tharman Shanmugaratnam under en seremoniell velkomst ved Parlamentshuset 8. oktober, skriver The Strait Times.

I en tid preget av uro er partnerskap mellom likesinnede land i Asia-regionen viktigere enn noensinne. Singapore og Sør-Korea jobber derfor for å styrke samarbeidet innenfor områder som oppstartsbedrifter og matsikkerhet. Begge landene tar sikte på å oppgradere relasjonene til et strategisk partnerskap i 2025, et betydelig tidspunkt da de markerer 50-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske bånd, sa statsminister Lawrence Wong på en felles pressekonferanse med den sørkoreanske presidenten.

Statsminister Wong understreket at oppgraderingen ikke bare er en symbolsk endring, men også innebærer mer omfattende samarbeid. Han nevnte at landene planlegger å oppdatere frihandelsavtalen mellom Sør-Korea og Singapore for å møte dagens digitale økonomiske behov. Avtalen trådte i kraft i mars 2006. 

De ønsker også å utvide den eksisterende luftfartsavtalen for å møte den store etterspørselen etter flyreiser. Denne avtalen ble sist utvidet i november 2019. Begge parter diskuterer også hvordan de kan samarbeide bredere innenfor områder som forsvar, utdanning, klimaendringer, kunstig intelligens, kybersikkerhet og digital økonomi.

Les også: Singapore: En økonomisk suksesshistorie

Statsminister Wong sa at han ser frem til betydelige fremskritt innen disse områdene de kommende månedene, og uttrykte tillit til at det bilaterale samarbeidet mellom Singapore og Sør-Korea vil fortsette å styrke seg. Han ser frem til å jobbe tett med president Yoon for å løfte båndene mellom landene til nye høyder.

President Yoon, som ble mottatt av president Tharman Shanmugaratnam 8. oktober, beskrev den planlagte oppgraderingen som «det første skrittet i forberedelsen til de neste 50 årene». Singapore og Sør-Korea opprettet diplomatiske forbindelser i 1975. President Yoon understreket at selv om begge landene har begrensede ressurser, har de klart å overvinne dette ved å utvikle talent og etablere sentre for avansert teknologi og finans. Dette har gjort det mulig for dem å «bli globale økonomiske stormakter», sa han.

– Koreanere ser på Singapore som en partner vi har utviklet oss sammen med gjennom det siste halve århundret, og som en nøkkelpartner vi skal forme fremtiden med, sa hanl.

Under pressekonferansen ved Parlamentshuset var både president Yoon og statsminister Wong vitner til utvekslingen av fem samarbeidsavtaler, som dekker forsyningskjeder, matsikkerhet, flytende naturgass, små og mellomstore bedrifter og teknologi.

De ledet også signeringen av en utleveringsavtale mellom Singapores innenriks- og justisminister K. Shanmugam og Sør-Koreas utenriksminister Cho Tae-yul. President Yoon ønsket avtalen velkommen og sa at den vil styrke rettslig samarbeid mellom landene, slik at kriminelle kan bli «raskt etterforsket, arrestert og utlevert».

De to lederne diskuterte også Sør-Koreas forhold til Asean før deres planlagte reise til Laos for å delta på ASEAN-møter senere denne uken. I år markerer 35-årsjubileet for ASEAN-Sør-Korea dialogrelasjonene, og partene skal etablere et omfattende strategisk partnerskap i Laos.

Statsminister Wong uttalte at han og president Yoon diskuterte måter å styrke båndene mellom ASEAN og Sør-Korea, som oppgradering av ASEAN-Sør-Korea frihandelsavtalen og ferdigstilling av ASEAN-Sør-Korea luftfartstjenesteavtalen:

– Singapore setter pris på Sør-Koreas støtte til ASEANs digitale transformasjon gjennom sitt Asean-Korea Digital Innovation Flagship-prosjekt, som vil åpne nye muligheter for den digitale økonomien, sa han.

De diskuterte også situasjonen i Nord-Korea, som de siste månedene har styrket forbindelsene med Russland og Kina. Statsminister Wong sa at Singapore, som var vertskap for det historiske toppmøtet i 2018 mellom Nord-Koreas leder Kim Jong Un og USAs daværende president Donald Trump, ønsker en fredelig og stabil koreansk halvøy og «vil gjøre det vi kan for å legge til rette for innsats i denne retningen».

President Yoon sa at han og statsminister Wong deler oppfatningen om at Nord-Koreas atomvåpenutvikling «aldri vil bli tolerert av det internasjonale samfunnet», og at de vil sørge for å «sende en tydelig og samlet beskjed» til Nord-Korea under det kommende ASEAN-toppmøtet.

President Yoon, som er på sitt første statsbesøk til Singapore som Sør-Koreas president, ankom Singapore 7. oktober fra Manila, hvor han hadde et toppmøte med Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. Han drar videre til Laos 9. oktober.

Filippinene og Sør-Korea styrker partnerskapet med nye avtaler

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt