9. oktober, 2024

Den franske fremmedlegionen: Militærperfeksjon gjennom nesten 200 år 🔒

Share

Gjennom nesten to århundrer har Fremmedlegionen utviklet seg til å bli en legendarisk militær styrke med et globalt omdømme.

I 1830 var det osmanske riket fortsatt en betydelig maktfaktor, selv om dets tidligere storhetstid var forbi og det sto overfor en usikker fremtid. Med «Europas syke mann» i tilbakegang, spesielt langs den vestlige grensen av sitt enorme territorium, så Paris en mulighet til å utvide sitt imperium inn i Maghrib-regionen i Nord-Afrika på osmannerens bekostning.

Den franske marinen, med 600 skip og en styrke på 34 000 soldater, satte derfor kursen mot Alger – et osmansk protektorat – og ankom området omtrent ti kilometer fra byen den 14. juni 1830. Alger, som da var et knutepunkt for piratvirksomhet i det vestlige Middelhavet, ble ansett som en av de mest strategisk viktige byene blant det Vesten kalte «Barbarstatene». Etter å ha overvunnet all motstand, tok de franske styrkene kontroll over Alger bare tre uker etter ankomst.

Denne hendelsen markerte begynnelsen på en ny æra av fransk kolonial ekspansjon – ikke bare i Maghreb-regionen, men også globalt. I denne sammenhengen ble Fremmedlegionen raskt integrert som en nøkkelkomponent i Frankrikes strategi for å konsolidere og utvide sin makt i de nylig erobrede områdene, men deres rolle utviklet seg ytterligere.

Over tid ble Legionen en uunnværlig del av Frankrikes koloniale autoritet og spilte en ledende rolle i landets unike tilnærming til kolonialisme. I dag er Fremmedlegionen kjent som en av de mest elite enhetene i det moderne franske militæret, med et rykte for uovertruffen dyktighet og profesjonalitet.

Charles Støeng

Men hvordan ble det egentlig slik? Geopolitikas militærekspert, den meritterte eks-legionæren Charles Støeng, gir oss innsikt fra innsiden. Støeng tjenestegjorde i Legionen i 15 år og oppnådde rangen sersjantmajor før han begynte å arbeide innen privat sikkerhet i 2000. Han besitter derfor innsikt i en nærmest myteomspunnet organisasjon som de færreste kan skryte av.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

NUPI-forsker: – Kun Frankrike og Storbritannia kan lede Europa til strategisk autonomi 🔒

Les mer

Siste nytt