8. oktober, 2024

Frankrike vil levere oppgraderte Mirage 2000 jagerfly til Ukraina i 2025

Share

De oppgraderte jagerflyene vil leveres fra Frankrike til Ukraina i første kvartal av 2025 ifølge Sébastien Lecornu, Frankrikes forsvarsminister.

Flyene vil bli modernisert med våpensystemer for angrep mot bakkemål og vil få avanserte systemer for elektronisk krigføring før de sendes til Ukraina, melder Militarnyi.

Den franske ministeren la til at ukrainske piloter og bakkepersonell allerede er i gang med opplæring i bruken og vedlikeholdet av disse jagerflyene.

Mirage 2000-5F ble opprinnelig utviklet som et rent jagerfly og var ikke ment for bruk med bakkemålmunisjon.

Men på grunn av Ukrainas akutte behov for flerbruksfly som kan bekjempe luftmål og samtidig angripe russiske bakkemål, har Frankrike besluttet å tilpasse noen av jagerflyene som en del av sin militærhjelp.

Les også: Russland øker produksjonen av jagerflyet «Felon»

I begynnelsen av juni i år kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron at landet planlegger å levere Mirage 2000-5F jagerfly som en del av sin støtte til Ukraina. Han bemerket også at Frankrike vil organisere seks måneder lange opplæringskurs for pilotene som skal fly disse flyene.

Det er foreløpig ukjent hvilke våpensystemer de tilpassede flyene vil kunne bruke mot bakkemål. Den første kandidaten for dette er den franske AASM-bomben, som ukrainske piloter allerede har erfaring med.

Det kan også antas at Ukrainas Mirage 2000-5F vil bli tilpasset for å bruke amerikanske presisjonsstyrte bomber med JDAM-sett, som det ukrainske luftforsvaret allerede benytter seg av.

De franske jagerflyene vil dermed være et kvalitativt tillegg til Ukrainas eksisterende flåte, som består av både sovjettidens kampfly og vestlige F-16-fly.

Tyrkisk dilemma: Russiske S-400-missiler eller amerikanske F-35-jagerfly

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt