2. oktober, 2024

Rakettangrep mot amerikansk militærbase i Irak etterforskes

Share

Hendelsen, som involverte beslagleggelse av en rakettutskyter og tre ubrukte raketter, setter søkelys på landets sårbarhet overfor trusler fra iranske væpnede grupper.

Minst to Katyusha-raketter ble avfyrt mot en militærbase som huser amerikanske styrker nær Bagdad internasjonale flyplass, opplyste to irakiske militærkilder til Reuters tidlig tirsdag.

Det blir gjennomført en etterforskning på angrepet, hvorvidt det er den iransk-støttede faksjonen «Islamsk motstand» som står bak angrepet, eller om det var en feil fra irakiske spesialstyrker som fyrte mot terrorgrupper.

Iran-tilknyttede væpnede grupper i Irak har gjentatte ganger angrepet amerikanske styrker i Midtøsten siden krigen i Gaza begynte.

«Den islamske motstanden i Irak» kunngjorde mandag at de har gjennomført nye operasjoner mot israelske mål i de palestinske områdene som en hevn for det de kaller for «Tel Aviv-regimets» ødeleggende krig mot Gaza og dets «blodige angrep» på Libanon.

– I samsvar med vår strategi for å motsette oss okkupasjonen, til støtte for vårt folk i Palestina og Libanon, og som svar på massakrene begått av den okkuperende enheten mot sivile, inkludert barn, kvinner og eldre, angrep krigerne fra den islamske motstanden følgende mål tidlig mandag 30. september 2024, sa paraplygruppen for Iraks motstandsfraksjoner.

To sikkerhetskilder fortalte at en første etterforskning viste at tre raketter ble avfyrt, hvorav en traff nær bygninger brukt av irakiske spesialstyrker, noe som forårsaket skader og brann i noen kjøretøy, men uten personskader.

– Luftvern klarte å avskjære rakettene, la de til.

Et amerikansk diplomatisk anlegg i Bagdad ble angrepet sent den 11. september, men det ble ikke rapportert om personskader.

Les også: Eksplosjon under test av Sarmat-atomrakett: Kjent som SATAN 2

En talsmann for den amerikanske ambassaden svarte ikke umiddelbart på forespørselen om kommentarer angående angrepet.

To irakiske sikkerhetskilder opplyste at en innledende etterforskning viste at tre raketter ble avfyrt, inkludert en som traff nær bygninger benyttet av irakiske spesialstyrker for bekjempelse av terrorisme.

Angrepet førte til skader og brann i flere kjøretøy, men ingen personskader ble rapportert.

Irak, som er en sjelden regional partner for både USA og Iran, huser 2.500 amerikanske soldater og har også væpnede grupper støttet av Iran knyttet til sine sikkerhetsstyrker.

Katyusha-raketter stammer fra Sovjetunionen, og de ble utviklet under andre verdenskrig. Rakettene fikk sitt navn fra en populær russisk sang, og de ble brukt som en form for flerfoldig rakettutskyting.

En Katyusha-rakettkaster på utstillingen av sovjetiske våpen på et krigsmuseum i Kyiv. Foto: Roland Geider, Wikimedia.

Katyusha-raketter er kjent for sin effektive og kraftige bombarderingsevne, og de har vært brukt i ulike konflikter siden den gang, både av russiske og andre væpnede styrker verden over.

Iraks statsminister har beordret en umiddelbar etterforskning av «sikkerhetsbruddet» etter rakettangrepet, opplyste en militærtalsmann for statsminister Mohammed al-Sudani, som også er øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

En rakettutskyter ble beslaglagt i et boligområde i vestlige Bagdad nær flyplassen, og tre ubrukte raketter ble demontert, ifølge sikkerhetskilder.

Rødehavet, episenter for konfliktene i Midtøsten 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt