28. september, 2024

Libya kommer til enighet om sentralbanksjef: Oljeprisen faller etter oppgang

Share

Representanter for de to regjeringene i Libya har blitt enige om å nominere en felles kandidat til å lede sentralbanken i en midlertidig periode.

Tidligere førte en konflikt om utvelgelsen av sentralbanksjefen til at produksjon og eksport ble stanset i de fleste områdene i Libya. Dette melder BNN Bloomberg.

Representanter fra Libyas rivaliserende østlige og vestlige administrasjoner «har signert en avtale om prosedyrene, kriteriene og tidslinjene for å utnevne en guvernør, en nestleder og et styre,» opplyste FNs oppdrag til landet i en uttalelse onsdag.

Libyas rivaliserende fraksjoner har dermed blitt enige om en prosess for å endelig utnevne en sentralbanksjef, noe som kan gjenopprette oljeinntektene og eksporten.

Libyske mediehus, samt El-Hadi Elsaghir, et medlem av parlamentet som deltok i de FN-ledede samtalene og snakket med Bloomberg, rapporterte at de to sidene hadde blitt enige om å nominere Naji Issa som ny sentralbanksjef. En slik nominasjon vil sannsynligvis gjøre det mulig å gå videre med forhandlingene om langsiktig ledelse.

Les også: Oljestopp lammer Libya: Pengepolitisk uro truer med å velte stabilitet

FN nevnte ingen navn eller nominerte. De opplyste at en signeringsseremoni vil finne sted torsdag «i nærvær av det internasjonale samfunnet.»

Libyas rivaliserende politiske faksjoner har vært uenige siden midten av august, da den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli, hovedstaden, bestemte seg for å erstatte sentralbanksjefen Sadiq Al-Kabir, som forvaltet milliarder av dollar av den nordafrikanske nasjonens oljerikdom. Myndighetene i øst, hvor mye av råoljen pumpes, avviste dette og beordret en stans i all produksjon og eksport.

Oljeprisen faller som følge av blant annet stabiliseringen i Libya.

Den daglige produksjonen i landet, som huser Afrikas største olje-reserver, falt til omtrent 450 000 fat i ukene etter at blokaden startet, fra mer enn 1 million før krisen. Eksporten når imidlertid fortsatt globale markeder og har til og med økt igjen i løpet av den siste uken.

Valget av en midlertidig sentralbanksjef forventes også å være starten på forhandlinger om å velge en permanent kandidat samt bankens styre. Det er viktig å merke seg at lederen av sentralbanken har ansvar for landets inntekter knyttet til olje.

Oljeprisfall: Libya-blokade og OPEC produksjonsøkning skaper uro

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt