28. september, 2024

Hellas og Tyrkia vurderer å holde samtaler om maritime soner

Share

Hellas og Tyrkia vil vurdere om de kan starte samtaler for å fastsette grensene for sine maritime soner, opplyste Hellas’ utenriksdepartement onsdag.

Nabolandene Hellas og Tyrkia, som begge er NATO-allierte men historiske motstandere, har vært uenige i flere tiår om en rekke spørsmål, fra luftrom til maritim jurisdiksjon i Øst-Middelhavet og det etnisk delte Kypros. Dette rapporterte Reuters. 

En avtale om hvor deres maritime soner begynner og slutter, er viktig for å fastslå rettighetene til mulige gassreserver og kraftinfrastrukturprosjekter.

Egeerhavet, som ligger mellom Hellas og Tyrkia, er sentrum for en langvarig konflikt mellom de to landene. Konflikten dreier seg om flere viktige spørsmål.

Det er blant annet sterk uenighet om hvor grensene for territorialfarvann og eksklusiv økonomisk sone (EEZ) går. Hellas har utvidet sitt territorialfarvann til 12 nautiske mil, noe Tyrkia motsier seg, og hevder at dette vil begrense den tyrkiske tilgangen til ressursene i havet.

Mange av de greske øyene i Egeerhavet ligger nær den tyrkiske kysten. Tyrkia mener at disse øyene ikke gir Hellas rett til en så stor sjørett, og det har vært flere hendelser der tyrkiske fartøy har utfordret greske rettigheter.

Tyrkia på sin side, hevder at Hellas har utvidet sitt luftrom på bekostning av tyrkisk suverenitet.

Les også: På kanten av historie og modernitet: Tyrkias uforutsigbare fremtid

Konflikten er også preget av historiske rivaliseringer og kulturelle forskjeller, noe som forsterker mistilliten mellom de to landene.

Det har vært flere forsøk på diplomatiske løsninger, men uenighetene vedvarer, og perioden med økt spenning har ført til militære oppbygginger fra begge sider.

Spenningsnivået har blitt lavere de siste årene, og begge land ble enige om å gjenoppta sitt samarbeid i fjor, med løfte om å holde kommunikasjonskanaler åpne og jobbe med de spørsmålene som har skilt dem.

Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis og den tyrkiske presidenten Recep Erdogan møttes tirsdag under den årlige generalforsamlingen i FN i New York og diskuterte bilaterale forbindelser, ifølge uttalelser fra det tyrkiske presidentskapet og det greske utenriksdepartementet.

– De to lederne ba utenriksministrene om å vurdere om forholdene er gunstige for å innlede diskusjoner om avgrensning av kontinentalsokkelen og eksklusiv økonomisk sone, sa den greske utenriksministeren George Gerapetritis.

Utenriksministrene fra de to landene vil starte forberedelsene til et høynivåmøte som skal finne sted i Ankara i januar, opplyste det greske statsministerens kontor.

Kypros støtter milliardprosjekt for undersjøisk kabel: Knytter Asia og Europa

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt