25. september, 2024

Kinas sentralbank lanserer redningspakke for å stoppe boligkrisen

Share

Kinas sentralbank lanserte tirsdag sin største stimulanspakke siden pandemien for å løfte økonomien ut av deflasjonen og tilbake til regjeringens vekstmål.

Analytikere advarte imidlertid om at mer økonomisk støtte er nødvendig for å nå disse målene, melder Reuters.

Den overraskende brede pakken, som inkluderer økt finansiering og rentekutt, er et forsøk fra myndighetene på å gjenopprette tilliten til verdens nest største økonomi, etter en rekke skuffende økonomiske data som har hevet bekymringer om en langvarig nedgang.

Analytikere stilte spørsmål ved hvor effektiv Kinas pengepolitikk vil være, gitt den svake kredittetterspørselen fra både bedrifter og husholdninger. De påpekte også fraværet av tiltak rettet mot å støtte reell økonomisk aktivitet. Julian Evans-Pritchard fra Capital Economics uttalte:

– Dette er den mest betydningsfulle stimulanspakken fra sentralbanken siden pandemiens tidlige dager. Men alene kan den være utilstrekkelig; mer økonomisk stimulans kan være nødvendig for å sikre vekst i tråd med årets mål på omtrent 5%.

Etter kunngjøringen fra guvernør Pan Gongsheng opplevde kinesiske aksjer og obligasjoner en kraftig oppgang, og asiatiske aksjer nådde sitt høyeste nivå på to og et halvt år. Peking planlegger å senke lånekostnadene og lette husholdningenes boliglånsbyrde. Kinesiske yuan styrket seg til det høyeste nivået på 16 måneder mot dollar.

Pan informerte om at sentralbanken vil redusere bankenes reservekrav med 50 basispunkter, noe som frigjør omtrent 1 billion yuan for nye utlån. Han indikerte også at reservekravene kan senkes ytterligere senere i år, avhengig av likviditetssituasjonen.

Støttepakken for eiendomsmarkedet inkluderer også en reduksjon av rentene for eksisterende boliglån og senking av krav til egenkapital ved boligkjøp til 15%. Eiendomsmarkedet i Kina har vært i en alvorlig nedgang siden toppunktet i 2021, med flere utviklere som har misligholdt gjeld og etterlatt seg store usolgte boligbeholdninger.

Les også: Kinas boligmarked fortsetter å synke

Selv om Beijing har fjernet mange restriksjoner på boligkjøp og senket rentene betydelig, har de så langt ikke klart å stimulere etterspørselen eller stoppe prisfallet, som i august falt med den største hastigheten på over ni år. Eiendomskrisen har tungt veid på økonomien og svekket forbrukertilliten, ettersom 70 % av husholdningenes sparing er investert i eiendom.

Analytikere er skeptiske til de nye tiltakene. Gavekal Dragonomics bemerket at husholdninger som er usikre på inntektene i et svakt arbeidsmarked, kanskje ikke er villige til å ta opp større lån.

Kinas sentralbank introduserte også to nye verktøy for å stimulere kapitalmarkedet. Det første programmet, verdt 500 milliarder yuan, gir finansinstitusjoner lettere tilgang til midler for aksjekjøp. Det andre programmet tilbyr opp til 300 milliarder yuan i rimelige lån til kommersielle banker for å støtte aksjekjøp.

Augustdataene viste at økonomien i stor grad ikke innfridde forventningene, noe som gjør at myndighetene føler et press for å iverksette mer støtte. Lokale myndigheter har økt obligasjonsutstedelsen for å finansiere infrastrukturprosjekter, men analytikere mener det er behov for enda mer.

ANZ-analytikere påpekte at «en aggressiv finanspolitikk er nødvendig for å skape reell økonomisk etterspørsel», og kalte sentralbankens tiltak «langt fra å være en stor offensiv». Flere investeringsbanker har nylig nedjustert sine vekstprognoser for 2024.

Tiltakene fra Kina kommer etter at den amerikanske sentralbanken forrige uke reduserte rentene, noe som gir Kinas sentralbank rom for å lette på pengepolitikken uten å presse yuanen for mye:

– Det er fortsatt rom for ytterligere lettelser i månedene som kommer. Hvis vi ser en stor finanspolitisk innsats, kan vi forvente en bedring mot fjerde kvartal, uttalte Lynn Song, sjeføkonom for Større Kina i ING.

Kina handler mindre olje – Angola sliter med å tilbakebetale gjeld

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt