24. september, 2024

Ny marxistisk president tar over roret i et kriserammet Sri Lanka

Share

Anura Kumara Dissanayake står overfor store utfordringer som Sri Lankas første venstreorienterte president, og folket venter spent på hvordan han vil håndtere landets økonomiske krise.

Sri Lankas første venstreorienterte president ble tatt i ed 23. september og lovet å gjenopprette folkets tillit til politikken, men understreket at han ikke har noen magisk løsning på de vanskelighetene som har fulgt en enestående økonomisk krise, skriver The Strait Times.

Den selverklærte marxisten, Anura Kumara Dissanayake, fra Folkets Frigjøringsfront (JVP) avla eden ved presidentsekretariatet i Colombo etter å ha beseiret sine nærmeste rivaler i valget 21. september.

Den tidligere marginaliserte politikeren – hvis parti ledet to mislykkede opprør som krevde titusenvis av liv – fikk økt støtte etter landets økonomiske sammenbrudd i 2022, som påførte vanlige srilankere store lidelser.

Dissanayake, den skjeggete 55-åringen og sønn av en arbeider, ble tatt i ed av høyesterettsjustitiarius ved en seremoni med tilstedeværelse av lovgivere, medlemmer av den buddhistiske geistligheten og militæret, som sang nasjonalsangen etter seremonien.

– Jeg er ingen tryllekunstner, jeg er ingen magiker, jeg er en vanlig borger, sa han etter å ha avlagt eden.

– Jeg har styrker og begrensninger, ting jeg vet og ting jeg ikke vet… Mitt ansvar er å være en del av en kollektiv innsats for å få slutt på denne krisen.

En liten folkemengde av JVP-tilhengere samlet seg utenfor sekretariatet og veivet med bilder av Dissanayake og nasjonalflagget.

«Vi håper noe godt vil skje,» sa bygningsarbeider Thilina Hansaka til AFP. «Jeg tror ikke mye kan gjøres over natten, eller på fem år. La oss gi ham en sjanse og se hva han kan få til.»

Dissanayake etterfølger den avtroppende presidenten Ranil Wickremesinghe, som tok over på høyden av finanskrisen etter regjeringens første utenlandske gjeldsfall og måneder med alvorlige mat-, drivstoff- og medisinmangel.

Wickremesinghe, 75, innførte store skatteøkninger og andre innstrammingstiltak i samsvar med betingelsene for en redningspakke fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Hans politikk gjorde slutt på manglene og satte økonomien i vekst igjen, men etterlot millioner i kamp for å få endene til å møtes.

Les også: Indias nye havneavtale: Et slag mot Kinas innflytelse i regionen

Kort tid før seremonien gikk statsminister Dinesh Gunawardena av, noe som åpnet for at Dissanayake kunne utnevne sitt eget kabinett.

Dissanayakes parti har sagt at han ønsker å ha sitt eget kabinett til et nytt parlament blir valgt senere i 2024. JVP-partiet har kun tre medlemmer i den 225 seter store nasjonalforsamlingen.

Han har moderert noen av sine politiske standpunkter siden han ble populær, og sier at han støtter en åpen økonomi og ikke er helt imot privatisering.

Han har lovet å gå videre med redningspakken fra IMF som ble forhandlet frem av forgjengeren i 2023, men vil justere betingelsene for å kunne gi skattelettelser.

Colombos børs hentet seg inn etter tidlige svingninger den første dagen med handel etter valget og avsluttet 1,5 prosent høyere. Med henvisning til bekymringene rundt JVPs historiske anti-vestlige og anti-indiske standpunkter, sa Dissanayake at han ønsket internasjonal støtte til å gjenoppbygge økonomien.

– Uavhengig av maktfordelingen i verden, har vi til hensikt å samarbeide med andre nasjoner til fordel for vårt land, sa han, mens diplomater stasjonert i Colombo fulgte med fra balkongen på presidentkontoret.

India og Kina – Sri Lankas største nabo og største bilaterale kreditor henholdsvis – konkurrerer om innflytelse i øynasjonen, strategisk plassert langs globale øst-vest sjøveier.

Indias statsminister Narendra Modi sa at han ser frem til å samarbeide tett med Dissanayake for å «styrke vårt mangfoldige samarbeid til beste for våre folk og hele regionen».

Kinas president Xi Jinping uttrykte håp om å samarbeide med den nye presidenten «for å fortsette vårt tradisjonelle vennskap og styrke den gjensidige politiske tilliten».

Dissanayakes parti ledet to opprør på 1970- og 1980-tallet som kostet mer enn 80 000 mennesker livet før de tok avstand fra vold.

Partiet har vært en perifer aktør i srilankisk politikk siden den gang, og fikk mindre enn 4 prosent av stemmene ved det siste parlamentsvalget i 2020.

Men Sri Lankas krise ble en mulighet for Dissanayake, som så populariteten øke etter å ha lovet å endre øyas «korrupte» politiske kultur.

Han var en JVP-studentleder under det andre opprøret og har beskrevet hvordan en av lærerne hans skjulte ham for å redde ham fra regjeringsstøttede dødsskvadroner som drepte partiets aktivister.

Blant hans helter finner vi den kjente marxistiske revolusjonæren Che Guevara.

Iran utfordrer vestlig teknologimonopol i Sri Lanka

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt