25. september, 2024

Estlands sentralbanksjef kritiserer IMF for å gjenoppta konsultasjoner med Russland

Share

Den estiske sentralbankens guvernør Madis Müller har kritisert Det internasjonale pengefondets (IMF) beslutning om å gjenoppta konsultasjoner med Russland, som ble i 2022.

Estlands finansminister Jürgen Ligi fra Reformpartiet sendte i forrige uke et felles brev sammen med sine baltiske, nordiske og polske kolleger til IMF-direktør Kristalina Georgieva for å uttrykke sin skuffelse.

– Som Estlands representant i IMF sitt styringsråd ønsker jeg å uttrykke min fulle støtte til brevet og innholdet, uttalte Müller i en pressemelding.

Han påpekte at IMF tilbyr rådgivning til medlemslandene i henhold til artikkel IV, som gir høykvalitets ekspertveiledning for å styrke hvert lands økonomiske politikk og finanssektor.

– Jeg kan ikke støtte IMF sin beslutning om å gi denne ekspertveiledningen til Russland på et tidspunkt hvor landet er engasjert i en ulovlig aggresjonskrig mot Ukraina. En aggresjonsstat som åpenlyst bryter internasjonale normer og avtaler, bør ikke kunne motta de offentlige tjenestene som internasjonale institusjoner tilbyr, sa guvernøren.

Samtidig har ni europeiske land protestert mot IMF sine planer om å gjenoppta oppdrag til Russland, da de mener det vil skade fondets omdømme å starte dialog med et land som har invadert et annet. Brevet med protest ble sendt av Litauen, Latvia, Estland, Finland, Sverige, Island, Danmark, Norge og Polen.

Les også: Russlands sentralbank satser på digital rubel innen juli 2025

IMF uttalte torsdag at det planlagte besøket til Russland er i samsvar med deres vanlige forpliktelser samt Russlands som medlemsland. Dette møtet ble imidlertidig utsatt.

Ifølge Litauens finansminister Gintarė Skaistė, kan IMF ha blitt påvirket, blant annet av oppfordringer fra Litauen, Latvia, Estland, Finland, Sverige, Norge, Island, Danmark og Polen, som oppfordret administrerende direktør Kristalina Georgieva til å revurdere beslutningen om å gjenoppta økonomiske konsultasjoner med Russland.

– Det virker som om vårt grep har fått IMF til å revurdere sin beslutning fordi det vi ser fra offentlige kommentarer i media, er at IMF sin beslutning om å gjenoppta sitt oppdrag i Russland er utsatt på ubestemt tid, fortalte ministeren til Žiniu Radijas radio og la til:

– Jeg mener dette er en god beslutning med tanke på alle de omdømmemessige risikoene som ville ha vært forbundet med deres ønske om å gjenopplive forholdet til Russland.

Aleksei Mozhin, IMF sin administrerende direktør for Russland, fortalte russiske medier onsdag at IMF hadde utsatt oppdraget til Russland på ubestemt tid på grunn av «teknisk uforberedthet».

IMF sitt siste årlige oppdrag besøkte Russland i november 2019, og det har ikke vært noen oppdrag til Russland siden landet startet sin fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022.

Estland slutter med lovoversettelser til russisk for å spare offentlig midler

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt